A csecsemők és a kisgyermekek a legfurcsább dolgokat eszik meg. A tápláló ételek ellen gyakran „küzdenek”, míg az apróbb, színesebb tárgyakat örömmel lenyelik.

A problémák megelőzése érdekében tartsa távol a potenciális lenyelési veszélyeket rejtő tárgyakat a kisgyermekektől. Mielőbb forduljon orvoshoz, ha az alábbi tüneteket észleli a gyermekénél:

  • köhögés
  • öklendezés
  • nyelési nehézség
  • nyálcsorgás
  • mellkasi fájdalom
  • gyomorfájdalom
  • hányás
  • székletürítési problémák.

Gumiból készült tárgyak

A gumiból készült tárgyak meglehetősen „jóindulatúak”. Bár igaz, hogy a gumit nem lehet megemészteni, egy kis gumicsomó általában beavatkozás nélkül néhány napon belül kijut a gyermek gyomrából. A legnagyobb veszélye az, ha a tárgy elég nagy ahhoz, hogy fulladást okozzon.

Gyurma

A legtöbb fő modellező agyag nem mérgező. Hacsak a gyermek nem eszik belőlük nagy mennyiséget, a legtöbb modellagyag nem okozhat komolyabb problémákat, kivéve az esetleges enyhe hasmenést. Ha gyermeke jelentős mennyiséget nyel le, vagy rosszul érzi magát, el kell vinnie az orvoshoz.

gyermek idegen tárgy lenyelése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kisebb játékdarabok

A legtöbb kisméretű, lekerekített élű játék néhány napon belül áthalad a gyermek emésztőrendszerén. Egy éles szélű vagy nagyobb darab azonban néha problémákat okozhat. Emiatt, ha gyermeke lenyel egy éles vagy nagy méretű játékot, a legjobb, ha mielőbb felhívja a gyermekorvosát.

Veszélyes tárgyak

A következő anyagok lenyelése veszélyesek, és azonnali orvosi segítséget igényelnek:

Lítium és alkáli elemek: A lítium elemek, más néven gombelemek kicsik és kerekek, és lenyelésük esetén jelentős problémákat okozhatnak. A gombelemek általában játékokban, kulcstartókban és órákban találhatók. Az akkumulátorok veszélyes vegyi anyagokkal vannak feltöltve, amelyek nagyon károsak lehetnek a gyermek emésztőrendszerére. A hagyományos alkáli elemek is rendkívül veszélyesek lenyelésük esetén, de ez kevésbé valószínű a nagyobb méretük miatt. Ha gyermeke bármilyen típusú elemet lenyel, az vészhelyzetnek minősül, és azonnal el kell vinnie gyermekét a kórház sürgősségi osztályára.

Mágnesek: Sok kárt okozhatnak a gyermek bélrendszerében - elcsavarhatják a beleket, bélfekélyeket, bélkárosodást, perforációt, vérmérgezést és akár halált is okozhatnak. Még életveszélyesebb lehet, ha gyermeke egynél több mágnest nyel le. Ha az egyik mágnes a vastagbélben, a másik pedig a vékonybélben ragad, ezek a mágnesek a bélfalon keresztül kapcsolódhatnak egymáshoz. Ez potenciálisan megszakíthatja a vérellátást, vagy lyukat téphet a bélben, lehetővé téve a salakanyagok beszivárgását a szervezetbe. A hatások rendkívül megbetegíthetik gyermekét, és végzetesek is lehetnek. Ennek elkerülése érdekében szabaduljon meg minden olyan játéktól, amelyben mágnes van. Ha gyermeke lenyel egy mágnest, vagy ha úgy gondolja, hogy gyermeke lenyelt egy mágnest, azonnal vigye a kórház sürgősségi osztályára.

Pénzérmék: Az egyik leggyakoribb tárgy, amit a gyerekek lenyelnek. Bár a legtöbb apró érme áthalad a gyermek gyomor-bél traktusán, fontos tudni, hol van az érme a gyermek emésztőrendszerében. Röntgenfelvételre lehet szükség annak biztosítására, hogy az érme normálisan áthaladjon az emésztőrendszeren.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.