Itt az ideje, hogy a szülők feladják azt a régi közmondást, hogy a gyerekek időnként „megérdemelnek egy elfenekelést”.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia (AAP) 2018-ban nyilatkozatot adott ki, amelyben azt tanácsolta a szülőknek, hogy ne veréssel fegyelmezzék meg a gyermekeiket. Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy ez a fegyelmező technika többet árt, mint használ - jövőbeni viselkedési és érzelmi problémákhoz kapcsolódik.

Az AAP nyilatkozat olyan adatokat tartalmaz, amelyek azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akiket korai éveikben elfenekeltek, nagyobb valószínűséggel voltak dacosabbak, agresszívebb viselkedést mutattak később az óvodában és az iskolában, valamint megnőtt a mentális rendellenességek kockázata és alacsonyabb az önbecsülésük.

Az elmúlt 20 év kutatásai bebizonyították, hogy a verés növeli a kisgyermekek agresszióját, és nem hatékony a nemkívánatos viselkedésük megváltoztatásában. A tanulmányok a verést a mentális egészségi zavarok és az agy fejlődésének megnövekedett kockázatával is összefüggésbe hozzák.

gyermekkori fegyelmezés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Miért nem működik a fegyelmezés?

Bár a verés pillanatnyilag félelmet kelthet gyermekében, hosszú távon nem javítja a viselkedését. Valójában a rendszeres verés agresszív viselkedéshez vezethet, amely folyamatos konfliktusra ösztönöz Ön és gyermeke között. Mivel a gyermekek példaképnek tekintik szüleiket, az agresszív viselkedés csak még több negatív viselkedést generál a gyermekben.

Nyilatkozatában az AAP elítélte a verbális bántalmazást is, kifejtve, hogy a gyermeket sértő, megalázó vagy megszégyenítő kiabálás az agy fejlődésére is negatív hatással van. A kutatások azt mutatják, hogy a toxikus stressznek kitett gyerekek kognitív képességei később megváltoznak.

Fegyelmezési stratégiák használata a fenekelés helyett

Próbálja ki ezt a három lépést gyermeke hatékony fegyelmezéséhez:

  • pozitív és támogató szülő-gyerek kapcsolatot alakítson ki, amely okot ad gyermekének a jó magatartás tanúsítására
  • alkalmazzon pozitív megerősítést, hogy bátorítsa gyermekét a megfelelő viselkedésre
  • ha szükséges, használjon más fegyelmező módszereket, például gyermeke kedvenc kiváltságainak egy időre történő megvonását.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.