Ételallergia esetén a tünetek jellemzően egy adott étel elfogyasztása után 30-60 perccel kezdődnek. Néha órákkal később is előfordulhat, de ez nagyon ritka.
Sokféle mellékhatás létezik az élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban, de amikor élelmiszer-allergiáról beszélünk, akkor általában az allergiás antitestek által okozott azonnali allergiás reakciókra gondolunk, amelyek anafilaxiás reakciót válthatnak ki. A reakciók egyénenként változnak, de az allergiás reakció tünetei a következők lehetnek:
- viszkető száj
- fájdalmas vagy viszkető torok
- gyomorrontás
- hányás
- hasmenés
- csalánkiütés
- légzési nehézség
- változás a hangban.
A légzési nehézségek vagy a gyermek hangjának megváltozása komolyabb reakciókat jelezhetnek. Nagyon ritka esetben, de potenciálisan az ételallergiás reakció végzetes is lehet.
A gyermekkorúak körében a tej- és tojásallergia a leggyakoribb. A földimogyoró és a dió, valamint a szója, a búza, a hal és a kagyló fogyasztása szintén gyakori allergiás kiváltó ok. A szezámmag is egyre nagyobb aggodalomra ad okot, és számos országban már kötelező allergénként feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán.
A nagyon enyhe reakciókat, például néhány csalánkiütést, néha antihisztaminokkal lehet kezelni, ami segíthet a gyermeknek jobban érezni magát, ahogy a reakció elmúlik. De minden komolyabb eset esetén sürgősségi orvosi ellátást javasolt.