Ételallergia esetén a tünetek jellemzően egy adott étel elfogyasztása után 30-60 perccel kezdődnek. Néha órákkal később is előfordulhat, de ez nagyon ritka.

Sokféle mellékhatás létezik az élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban, de amikor élelmiszer-allergiáról beszélünk, akkor általában az allergiás antitestek által okozott azonnali allergiás reakciókra gondolunk, amelyek anafilaxiás reakciót válthatnak ki. A reakciók egyénenként változnak, de az allergiás reakció tünetei a következők lehetnek:

  • viszkető száj
  • fájdalmas vagy viszkető torok
  • gyomorrontás
  • hányás
  • hasmenés
  • csalánkiütés
  • légzési nehézség
  • változás a hangban.

A légzési nehézségek vagy a gyermek hangjának megváltozása komolyabb reakciókat jelezhetnek. Nagyon ritka esetben, de potenciálisan az ételallergiás reakció végzetes is lehet.

gyermekkori ételallergia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A gyermekkorúak körében a tej- és tojásallergia a leggyakoribb. A földimogyoró és a dió, valamint a szója, a búza, a hal és a kagyló fogyasztása szintén gyakori allergiás kiváltó ok. A szezámmag is egyre nagyobb aggodalomra ad okot, és számos országban már kötelező allergénként feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán.

A nagyon enyhe reakciókat, például néhány csalánkiütést, néha antihisztaminokkal lehet kezelni, ami segíthet a gyermeknek jobban érezni magát, ahogy a reakció elmúlik. De minden komolyabb eset esetén sürgősségi orvosi ellátást javasolt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.