A kutatók a nyálban lévő citokineknek nevezett fehérjék és a COVID-19 fertőzés kapcsolatát tanulmányozzák, hogy segítsen megjósolni az infekció súlyosságát.

A tanulmány a citokineket és a mikroRNS-eket (nem kódoló RNS-eket) vizsgálja a gyermekek nyálában. A citokinek a vérben és a nyálban található fehérjék, amelyek fertőzés hatására termelődhetnek. Ezek a biomarkerek szabályozhatják a szervezet gyulladásos folyamatait, miután megfertőződtek a vírussal, és segítenek meghatározni a fertőzés súlyosságát. Felnőtteken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy bizonyos citokinek szintje emelkedett a COVID-19-ben szenvedő betegek vérében, és előre jelezhetik a betegség súlyosságát.

Mivel a gyermekkori COVID-19 fertőzések száma növekszik, sürgősen meg kell érteni, hogy mely gyermekek vannak kitéve a súlyos fertőzés veszélyének. Ez a nem invazív és fájdalommentes módszer a COVID-19 súlyosságának meghatározására segíthet az orvosoknak időben diagnosztizálni a betegséget és elkezdeni a megfelelő kezelést, ami javíthatja a fertőzés kimenetelét.

COVID teszt gyermek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A 150 gyermekből származó nyálminták előzetes elemzése során a kutatók azt találták, hogy két citokin szintje magasabb volt a súlyos COVID-19-es betegeknél, mint a súlyos fertőzésben nem szenvedőknél. A COVID-19 fertőzésben szenvedő gyermekek többségének enyhe tünetei voltak, de néhány gyermeknél súlyos szövődmények alakultak ki, például légzési elégtelenség vagy szívgyulladás.

Amellett, hogy megállapították, az előzetes elemzésben két citokin szintje magasabb volt a súlyos COVID-19-es betegeknél, mint a súlyos fertőzésben nem szenvedőknél, tucatnyi mikroRNS-szintet találtak megváltozottnak, amelyek többsége jelentősen alacsonyabb volt a nyálban a súlyos fertőzésben szenvedő gyermekeknél. A folyamatban lévő elemzés ezen eredmények validálására törekszik, és megerősíti a nyálcitokinek és a mikroRNS-ek fontosságát, társítva a társadalmi tényezőkkel, beleértve a gyermekek lakóhelyét is.

A tanulmány végső célja, hogy a biológiai markerek és az egészség társadalmi meghatározó tényezőinek integrálásával a mesterséges intelligencia segítségével azonosítani lehessen a súlyos betegségben szenvedő gyermekeket.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/study-uses-saliva-to-predict-covid-19-severity-risk-in-children/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.