Amikor a tinédzserek az öngyilkosságról beszélnek, ijesztő. Jó okkal: az öngyilkosság a második vezető halálok a 10 és 24 év közöttiek körében a gépjárműbalesetek után.

Melyek az öngyilkosság figyelmeztető jelei?

A családnak, a barátoknak és a tanároknak képesnek kell lenniük arra, hogy felismerjék és jelentsék azokat a riasztó jeleket, amelyek egy fiatal potenciális öngyilkosságára figyelmeztetnek, beleértve az alábbiakat:

  • sokat beszél vagy ír az öngyilkosságról
  • társadalmi elzárkózás
  • hangulati ingadozások
  • „öngyógyítás” alkohollal vagy kábítószerrel
  • olyanokat mond, mint például "Nem leszek többé gond neked."
  • kockázatos, önpusztító cselekedetek
  • minden holmi elajándékozása logikus magyarázat nélkül.

Ha valaki depressziós, nagyon szomorúnak tűnhet. De néha csak a jéghegy csúcsát látjuk. Utóbbi lehet a depresszió egyéb tünete, ideértve az alvási problémákat, a túl sok alvást, vagy az önkárosítást, például a vágásokat.

gyermekkori öngyilkosság
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mit tehetünk a tinédzserkori öngyilkosság megelőzése érdekében?

Meg kell oldanunk az érzelmi egészség és jólét megtalálását - a fiatalok jól érezzék magukat, és van legalább egy megbízható felnőtt a környezetükben, akihez segítségért fordulhat, mielőtt a válság bekövetkezne.

Ez otthon kezdődik azzal, hogy megbizonyosodunk arról, hogy minden családtag tudja, kaphat segítséget a mentális egészsége érdekében, ha szüksége van rá.

Az öngyilkosságot sem akarjuk soha „romantizálni”. Ehelyett arra szeretnénk összpontosítani, hogyan gondoskodjunk az élőkről – hogyan tehetjük értelmessé minden gyermek és tinédzser életét. Ezt úgy érjük el, hogy a gyerekeket szeretve és megbecsülve érezzük – elvárjuk tőlük, hogy a legjobb énjük legyenek, és korlátokat szabunk a szeretetnek otthon és az iskolában.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.