A Semmelweis Egyetem tovább bővíti a poszt-COVID szindrómában szenvedő, tartósan különböző tüneteket tapasztaló gyermekek ellátási lehetőségeit.

Eddig a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján és a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján vizsgálták ki az érintett gyermekeket, de már a Szent Rókus Klinikai Tömbben található Semmelweis Egyetemi Szakrendelő Intézetben (SESZI) is fogadják azokat a 18 év alattiakat, akiknek korábban bizonyítottan új koronavírus okozta fertőzésük volt, és az infekció után 6-8 héttel, vagy akár több hónappal is az életminőséget rontó, elhúzódó tünetek miatt szenvednek. A maradványtünetek közé tartoznak a légúti panaszok (például nehézlégzés, köhögés), a fáradékonyság, a gyengeség, a végtagok zsibbadása, a fejfájás, a szívdobogás-érzés, valamint a mellkasi fájdalom. Kevésbé jellemző tünetként mással nem magyarázható kiütések, hasmenés, visszatérő hasi fájdalom és pszichés problémák szorongás, depresszió, alacsonyabb stressztűrő képesség, ingerlékenység, stb.) is előfordulhatnak.

gyermek poszt-covid tünetek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A gyermekgyógyász szakorvosok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokolljai és nemzetközi ajánlások alapján kidolgoztak egy részletes, minden vonatkozó tünetre kiterjedő kérdőívet, valamint meghatározták a kötelezően elvégzendő laboratóriumi vizsgálatok rendjét is. Ezek alapján a szakrendelésen dolgozó orvos feladata annak eldöntése, hogy a felmerülő panaszok és a fizikális kivizsgálás alapján még milyen egyéb vizsgálatok (például légzésfunkciós vizsgálat, képalkotó vizsgálat, szívultrahang, EKG, járásteszt) szükséges a pontos diagnózis felállításához.

A gyermek poszt-COVID ambulancián hetente két alkalommal fogadják a betegeket. A rendelésre online lehet jelentkezni, az időpontfoglaló felületet a www.szent-rokus-gyermek-long-covid.reservio.com linken érhető el. A szolgáltatás igénybevételéhez családorvosi, gyermekorvosi beutaló szükséges.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.