Az allergiás betegségekben szenvedőknél alacsonyabb lehet a COVID-19 fertőzés kockázata, különösen akkor, ha asztmában is szenvednek.

A legújabb tanulmányok megállapításai szerint az idősebb kor, a férfi nem és más alapbetegségek nem állnak összefüggésben a fertőzés fokozott kockázatával. Az etnikum, az elhízás, a háztartások túlzsúfoltsága, a zárt térben más háztartásokkal való szocializáció és az emberekkel szembeni, az egészségügyön és a szociális gondoskodáson kívüli szerep betöltése azonban egymástól függetlenül összefügg a COVID-19 kialakulásának fokozott kockázatával. Emellett egyre több bizonyíték utal arra, hogy a COVID-19 kialakulásának néhány kockázati tényezője eltérhet azoktól, amelyek súlyos betegségekre és az intenzív ellátás szükségességére hajlamosítanak.

asztma covid
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ennek további feltárása és annak kiderítése érdekében, hogy a demográfiai, társadalmi-gazdasági, életmód, étrend, orvosi kezelés és az alapbetegségek milyen mértékben járulhatnak hozzá a COVID-19 kialakulásának kockázatához, a kutatók részletes információkat gyűjtöttek össze a fertőzés lehetséges kockázati tényezőiről az Egyesült Királyságban élő felnőttek körében. Minden résztvevőt arra kértek, hogy adjon tájékoztatást életkoráról, háztartási körülményeiről, munkahelyéről, életmódjáról, testsúlyáról, magasságáról, régóta fennálló egészségügyi állapotáról, gyógyszerhasználatáról, oltási állapotáról, étrendjéről és étrend-kiegészítő beviteléről, amikor csatlakozott a vizsgálathoz.

Az eredmények szerint bizonyos tényezők egymástól függetlenül összefüggésbe hozhatók a COVID-19 kialakulásának megnövekedett valószínűségével. Az atópiás (allergének által kiváltott) betegség (ekcéma/bőrgyulladás, szénanátha, asztma) esetében azonban a fertőzés kialakulásának esélye 38 százalékkal alacsonyabb volt, mint azoknál, akiknek nem volt atópiás betegségük vagy asztmájuk. Ez az összefüggés még a szteroid inhalátorok használatának figyelembevétele után is igaz volt. Az immunrendszer válaszát csillapító gyógyszerek (immunszuppresszánsok) 53 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel jártak együtt a COVID-19 fertőzéssel szemben, bár ez azt tükrözheti, hogy ezek a betegek jobban védekeznek a fertőzésekkel szemben.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/allergic-conditions-linked-to-lower-covid-19-infection-risk/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.