A COVID-19 pandémia időszakában különösen fontos, hogy az időskorú krónikus betegek megfelelő kezelésben részesüljenek.

Az életkor előrehaladtával az emberi testben számos jelentős, az idősödéssel összefüggő változás történik mind a sejtek, mind pedig a szervek és a szervrendszerek szintjén. Az immunrendszer időskorban is jól működik, az úgynevezett sejtes és antitestes immunitás megfelelően tudja védeni a szervezetet. Az időskori kórképek, a krónikus betegségek (például cukorbetegség, érelmeszesedés, krónikus bronchitis, tartós gyulladásos) azonban rontják a védekezőképességet és csökkentik az immunrendszer működését. A szervezet általános állapota befolyásolja a végbemenő immunfolyamatokat, így azt is, hogy miként reagálunk egy fertőző betegségre vagy akár a védőoltásra.

időskori immunrendszer
Forrás: pixabay.com

A járványos időszakban tehát különösen törekedni kell arra, hogy ezek a kórképek megfelelően legyenek kezelve és ellenőrizve. Az idős szervezet védelme szempontjából kiemelten fontos, hogy rendben legyen a vérnyomás, a keringés és az emésztés, illetve ne legyenek kezeletlen légzőszervi betegségek.

Az idősebb korosztálynak mindenképpen törekednie kell az egészséges életmódra, a helyes táplálkozásra és a rendszeres mozgásra, mivel ezek mindegyike befolyásolja az immunrendszer hatékony működését.

Forrás: https://semmelweis.hu/hirek/2021/02/15/a-jol-karbantartott-immunrendszer-az-idos-szervezetet-is-kepes-megvedeni/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.