A háziállatok sok család számára fontosak. Az „állatszőrre” allergiás gyermek is szinte minden esetben biztonságosan együtt élhet a házikedvencként tartott kutyával vagy macskával. Ez a fajta allergia ugyan nem „nőhető ki”, de gyógyszerekkel a tünetek jelentősen enyhíthetők és az immunterápia segítségével pedig „hozzászoktatható” az allergénhez.

Allergia akkor fordul elő, amikor immunrendszer valamilyen számára idegen, de ártalmatlan anyagra tévesen reagál. Kiválthatják ételek, fémek, gyógyszerek, pollenek, de a háziporatka, a rovarcsípés és az házikedvencek közül a kutya és a macska is okozhatja. Utóbbiak esetén nem a szőr allergizál, hanem az állat széklete, vizelete, a nyálában található fehérje vagy a hámpikkelyei. A nagyobb problémát a hámpikkely jelenti, mert egyrészt kis méretéből adódóan hosszú ideig a levegőben maradhat, másrészt könnyen megtapad a kárpitozott bútorok felületén, a szőnyegeken és a ruházaton. Az allergén megérintését vagy belégzését követően jelentkeznek a tünetek, például a tüsszögés, az orrfolyás, a viszkető, vörös vagy könnyező szemek, a bőrviszketés vagy a csalánkiütés.

allergia_gyermek_kisallat_kutya_macska
Forrás: pixabay.com

Ha a kisállat már egy ideje a családban él egy ideje, amikor a gyermeknél elkezdődnek az allergiás tünetek, mindenképp allergiatesztet kell végeztetni, mert lehet, hogy nem a házikedvenc, hanem a szabadban is közlekedő állatok tappancsaira és a bundájára tapadt pollen az allergén.

Az allergiás tüneteket csökkentő gyógyszerek, az immunterápia és a környezeti változtatások (kézmosás a kisállat simogatása után, legalább egy állatmentes helyiség a lakásban) kombinációja gyakran segíthet, szükségtelenné téve a családi kedvenctől való elválást.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-q-and-a-children-with-animal-allergies-can-live-comfortably-with-pets/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.