Az ízületi gyulladás okozta lábfájdalom a pikkelysömörben szenvedő betegeknél gyakori jelenség, és még a láb megjelenését is megváltoztathatja.

A pikkelysömör (pszoriázis) okozta ízületi gyulladás egy olyan betegség, amely fájdalmat és duzzanatot okoz az ízületekben. A betegségben szenvedők többsége pikkelysömörben is szenved, ez egy olyan bőrbetegség, amely vörös, hámló, gyulladt kiütéseket okoz. Mind a pikkelysömör, mind a pikkelysömör okozta ízületi gyulladás olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor a szervezet immunrendszere megtámadja a saját szöveteit. Ez a típusú ízületi gyulladás gyakran olyan területeket érint, ahol az ínszalagok és az inak csatlakoznak a csonthoz. Mivel mindkét lábban 26 csont és 30 ízület található, ez sok lehetséges célpont az ízületi gyulladás számára.

pikkelysömör lábfájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A pikkelysömör okozta ízületi gyulladás jellemző tünetei

A pszoriázisos ízületi gyulladással küzdők gyakran tapasztalhatnak fájdalmat a boka alatti részen, beleértve a lábfej fájdalmát, a sarokfájdalmat, a duzzanatot és a lábköröm elváltozásait. A betegség az egyik vagy mindkét lábon okozhat tüneteket. Valójában a lábtünetek gyakran a pikkelysömör okozta ízületi gyulladás korai jelei közé tartoznak. A főbb tünetek a következők:

  • Daktilitis vagy „kolbász ujj”: a lábujj súlyos gyulladása, amely a gyulladás okozta duzzanat miatt „kolbászszerű” megjelenésűvé válik.
  • Sarokfájdalom: az Achilles-ín gyulladása, amely összeköti a sarokcsontot a vádli izomzatával. Az Achilles-íngyulladás jelentős fájdalmat okozhat a sarkában.
  • Fájdalom a lábfejben: A talpi fasciának nevezett szalag a saroktól a lábujjakig nyúlik. A pszoriázisos ízületi gyulladás irritálhatja ezt az ínszalagot, ami fájdalmat okozhat a sarkában a lábfeje mentén.
  • Sarkantyűképződés: Mivel a gyulladás ott fordul elő, ahol a szalagok és inak a csonthoz tapadnak, ez sarkantyúképződéshez vezethet – vagy bizonyos esetekben a csont elhasználódásához, amit eróziónak neveznek. Ezek a sarkantyúk merevséget okozhatnak vagy „összeolvadhatnak” az ízületekben, és deformációhoz és mobilitás elvesztéséhez vezethetnek.
  • A körmök elváltozásai: A pszoriázisos ízületi gyulladásban szenvedő legtöbb ember körmének felületén, beleértve a lábkörmüket is, gödröcskék vagy horpadások vannak. Néha a körmök megvastagodnak, vagy a körömágy elválik az alatta lévő bőrtől.

Hogyan kezelhető a pikkelysömör okozta lábfájdalom?

Vannak, akik úgy tapasztalják, hogy a melegítők és forró fürdők segítenek enyhíteni az ízületi fájdalmat és duzzanatot. Mások számára a jegelés eredményezhet megkönnyebbülést. A rendszeres, nem megerőltető testmozgás (például séta, úszás, gyógytorna) is segíthet enyhíteni a merevséget és javítani a láb mozgási tartományát. A kényelmes, a lábfejet és a bokát megtámasztó cipő használata is hatékony. Emellett számos különféle gyógyszer létezik a fájdalom és duzzanat kezelésére, valamint a láb maradandó ízületi károsodásának megelőzésére.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.