Sok embernek, ha latexből készült kesztyűt visel, viszkethet a keze. Mások számára a latex expozíció súlyosabb allergiás reakciót válthat ki.

Mielőtt a latexmentes kesztyűk széles körben elérhetőek lettek volna, a probléma általános volt az egészségügyi dolgozók körében. A latex érzékenység napjainkban már kevésbé gyakori, melynek oka valószínűleg az egyéb rendelkezésre álló anyagok elérhetősége és széles körű használata.

Természetesen nem csak a kesztyű készül a gumifa tejszerű váladékából. Sok óvszer latex alapú, de szerencsére rengeteg latex nélküli opció áll rendelkezésre. Még akkor is gondolni kell erre, ha nem allergiás a latex óvszerekkel. Lehet, hogy a partner kedvéért mégis fontolóra kell venni a latex nélküli lehetőségeket. A nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak allergiás reakciót a latex óvszerre, mint a férfiak. A hüvely nyálkahártyája megkönnyíti a latex fehérjék bejutását a testbe és allergia esetén a szex során a latexallergiás nők hüvelyduzzanatot és viszketést tapasztalhatnak, de akár súlyosabb, csalánkiütéssel és légzési nehézséggel járó allergiás reakciót is kiválthat.

latexallergia
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Milyen hatékony, latex nélküli lehetőségek állnak rendelkezésre?

Bár a legtöbb óvszer tartalmaz latexet, van néhány műanyagból, szintetikus kaucsukból vagy más természetes termékből készült alternatív termék. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • Poliuretán óvszerek. Ezek gumi helyett vékony műanyagból készülnek. Nem illeszkednek olyan szorosan, mint a latex óvszerek, ezért nagyobb a lecsúszás kockázata és valamivel többe is kerülnek.
  • Poliizoprén óvszerek. A szintetikus kaucsukból készült óvszerek nem tartalmazzák ugyanazokat a fehérjéket, amelyek allergiás reakciót okoznak.
  • Női óvszerek. Ez az egyetlen lehetőség a nők számára. Rugalmas, puha műanyag, hüvelybe helyezhető „tasak” egy rugalmas poliuretán gyűrűvel, amelyet szilikon kenőanyaggal vonnak be.
  • Báránybőr óvszerek. Ez a juhbélből készült óvszer az egyetlen természetes állati eredetű termék, ezért nem tartalmaz semmilyen olyan fehérjét, amely a latex allergiát váltja ki. Míg a báránybőr óvszerek hatékonyak a terhesség ellen, az óvszer apró porózus lyukai elég nagyok ahhoz, hogy sok nemi fertőzést okozó vírus átjuthasson rajtuk.

Ha latexallergiája van, orvosa tanácsot tud nyújtani Ön és partnere számára a legjobb, mindkettőjük igényének megfelelő megoldásról.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.