A 2-es típusú gyulladás krónikus betegségeket okozhat, a problémával kapcsolatos információhiány azonban megnehezíti a megfelelő orvosi ellátást.

Több millió ember szenved olyan betegségekben (például asztma, ekcéma, kétoldali orrpolipózis, allergia) világszerte, amelyeket az immunrendszer megváltozott működése áll. A 2-es típusú gyulladás az immunrendszer túlzott aktivitása, melynek következtében az immunrendszer heves válasszal reagál bizonyos, egyébként teljesen ártalmatlan környezeti anyagokra: allergénekre vagy különböző élelmiszerekre (például tehéntej, tojás, szója, búzaliszt, mogyoró- és diófélék), de az is előfordulhat, hogy nem mutatható ki allergén.

gyulladás immunbetegség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A 2-es típusú gyulladás a szervezet külső környezettel kapcsolatban lévő határfelületeit érinti, vagyis a bőrt és a nyákahártyákat (például orr- és toroknyálkahártya, légutak, emésztőrendszer). Az érintettek egy részénél megfigyelhető, hogy a betegségek jellegzetes sorrendben jelennek meg. Gyakran már csecsemő- vagy kisgyermekkorban megjelenik az ekcéma és az ételallergia, melyhez az iskoláskor környékén társulhat az orrmelléküreg gyulladás és az allergiás eredetű asztma, idősebb korban pedig az orrpolipózis. Ezek a betegségek jelentősen rontják az életminőséget (például elviselhetetlenségig fokozódó viszketés, alváshiány, iskolából való gyakori kimaradás, személyiségfejlődés sérülése).

A problémát súlyosbítja, hogy az érintett betegek 20-55 százaléka nem kap megfelelő orvosi kezelést, ezért nagyon fontos a páciensek megfelelő tájékoztatása, valamint az életminőség fenntartását biztosító gyógyszeres terápiák.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.