Pár évvel ezelőtt bejárta a világsajtót a hír, hogy Indiában a megtermékenyítés-ipar révén egy hetvenéves nő is sikerrel esett teherbe és adott életet egy lánygyermeknek. Ezt extrémnek tekinthetjük, de az ötvenes életévekig sokaknál lehetséges a fogamzás. Korai menopauzában azonban akár 40 éves kor tájékán is lezárulhat a termékeny életszakasz.

Ezt jelenti a menopauza

A női változókor azt a negyvenes életévek vége felé beköszöntő és a menstruáció végleges elmaradása után még néhány évig tartó időszakot jelenti, amely a petefészkek hormontermelésének hanyatlásával függ össze. Ennek következményeképpen megritkul, majd végleg elmarad a menstruáció. Szaknyelven menopauzának nevezzük azt az időpontot, amikor már egy év eltelt az utolsó havivérzés óta. A menopauza körüli néhány évben számos, korábban nem tapasztalt testi-lelki tünet nehezítheti az életünket: előfordulhatnak hőhullámok, fokozott izzadás, hüvelyszárazság, alvászavarok, súlygyarapodás, hangulatingadozás, állandó feszültség. Egyes betegségek (például a petefészkek korai kimerülése) vagy orvosi beavatkozások 40 éves kor előtt is előidézhetnek klimaxos panaszokat, amelyek ráadásul hirtelen jelentkeznek a fokozatosan kialakuló, természetes változókori tünetekhez képest.

Ezek lehetnek a korai menopauza okai

A nők körülbelül 1 százalékánál 40 éves kor előtt köszönt be a változókor – ezt nevezzük korai menopauzának. A jelenség abból adódhat, hogy a petefészkek nem képesek elegendő mennyiségű reproduktív hormont termelni. Ennek hátterében családi halmozódás, genetikai rendellenességek (Turner-szindróma vagy törékeny X-szindróma), egyes méreganyagok (cigarettafüst, különféle vegyi anyagok, növényvédő szerek vagy vírusok által termelt toxinok), orvosi beavatkozások (kemo- vagy sugárterápia, a petefészkek eltávolítása) vagy autoimmun betegség is állhat, de olyan petefészek-elégtelenség is előfordulhat, amelynek nem tudjuk a kiváltó okát azonosítani. Bizonyos kórképek hajlamosíthatnak a korai klimaxra: az endometriózissal küzdő nők harmadánál a korai petefészek-kimerülés is megjelenik.

Ezt tehetjük a tünetek ellen

Ha gyanúsan korán észleljük magunkon a jellegzetes változókori tüneteket, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy megismerjük a kiváltó okokat, és mielőbb megkezdhessük a tünetenyhítést. A korai menopauzához társuló panaszok hormontartalmú készítményekkel is csillapíthatók, azonban egyes kórképeknél (például ösztrogénfüggő daganatos betegségek esetén) alkalmazásuk ellenjavallt. A hosszú távú szövődmények (csontritkulás, szív- és érrendszeri problémák) megelőzése érdekében életmódváltásra is szükségünk lehet. Mozogjunk többet, csökkentsük a szénhidrát- és koleszterinbevitelt, ellenben fogyasszunk több kalciumot, C- és D-vitamint.

T7tyITA0DxIEX6jPdUMh7uR8KnPQKEX2pXeXoGqs
Remifemin Plus - Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária

Segíthetnek a gyógynövények

A változókori tüneteket a gyógynövények erejével is enyhíthetjük. A női bajokra évszázadok óta használt, és mára a legjobban dokumentált gyógynövény, a Cimicifuga (poloskavész) a testi tüneteket, a lélek napsugarának is nevezett orbáncfű pedig a lelki panaszokat segít csillapítani, és az alvásra is jó hatással van. A recept nélkül kapható  Remifemin Plus tabletta magas koncentrációban tartalmazza a két növény hatóanyagait. A Remifemin Plus hőhullámok, nagyfokú verejtékezés, álmatlanság, depressziós hangulat, belső feszültség, nyugtalanság, ingerlékenység, csökkent koncentrálókészség, szorongásos panaszok és/vagy késztetési zavarok esetén alkalmazható. A terápiás hatás kialakulása és fenntartása érdekében tartós szedése ajánlott, a napi adag a tünetek intenzitásától függően emelhető, illetve csökkenthető. A Remifemin Plus-t orvosi javaslatra és kontroll mellett olyan páciensek is szedhetik, akiknél a hormonkezelés ellenjavallt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.