A változókorban járó nők agyában a hőhullámok emlegetése jó eséllyel csak másodsorban idézi fel a globális felmelegedés rémét. A legtöbb klimaxban járó nőt kínzó tipikus tünet persze nem csak a nyári kánikulában jelent nagy kihívást – de akkor aztán igazán megterhelő lehet.

A nyári kánikula, a hosszan tartó, rendkívül meleg időjárás komoly kihívás mindannyiunk számára. Az extrém hőség fokozott stresszt ró a szervezetre, ami számos problémát okozhat, ha nem figyelünk kellően a kockázatokra. A bőséges folyadékfogyasztás (óránként 2 dl), a napsütés elleni védekezés (sapka, napszemüveg, napvédőkrém) ilyenkor kötelező, hogy elkerüljük a kiszáradást, a hőgutát, a leégést. A változókorban járó nők számára a hőség plusz megterhelést jelent, a legtöbben ugyanis a számos tünet közül – az éjszaka verejtékezés formájában is jelentkező – hőhullámoktól szenvednek, amelyek nincsenek tekintettel a kutyameleg nyári hónapokra.

Ezekkel a tünetekkel „kopogtat” a klimax

A negyvenes éveik közepén a nők többségénél elkezdődnek azok a hormonális változások, amelyek a klimax kezdetét jelzik. A petefészkek működése fokozatosan leáll, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintje is csökken, végül egy alacsony szinten stagnál. A változókor legelső jelei között a ciklus megváltozását tapasztalják meg a nők, a menopauza (utolsó havivérzés) körüli időszakban a hőhullámok, alvászavar, hangulatingadozás, szorongás, depresszió, a koncentrálóképesség csökkenése, a hízás és a hüvelyszárazság kellemetlen tünetei kísérik a mindennapokat – eltérő mértékben, de nagyon sok nő tapasztalja ezeket.  

A hőszabályozó központ reakciója a hormonhiányra

A legtöbb változókorban járó nő a hőhullámokat tartja a legzavaróbb tünetnek, több mint 80 százalékuk tapasztalja meg ezeket. A hőhullámok kialakulása is a hormonális változásoknak köszönhető: az ösztrogénszint csökkenése hatással van a hipotalamusz működésére is, amely az agy hőszabályozásért felelős területe. A hormonhiány fokozza a hipotalamusz aktivitását, tévesen azt érzékeli, mintha a test túlhevült volna – így tehát beindul a hőleadás, elkezdünk izzadni, és hirtelen, a legváratlanabb pillanatokban hőhullámok jelentkeznek. A változó intenzitású melegségérzéssel, a bőr kipirosodásával, erős verejtékezéssel jelentkező hőhullámok időtartama is változó: néhány másodperc, de akár pár perc is lehet a kellemetlen állapot, amelyhez más tünetek – erős szívdobogás, nyomás a fejben vagy mellkasban, hányinger, szorongás, fulladásérzés, koncentrációs zavarok – is társulhatnak.

Kevesebb fűszer, kevesebb hőhullám

A kánikulában sokszorosan kellemetlen hőhullámok csökkentése, enyhítése nem lehetetlen. Ha lemondunk a koffeinről, az alkoholos italokról, és kerüljük az erősen fűszerezett ételeket, már sokat tettünk magunkért. Viseljünk laza, szellős, természetes anyagú ruhákat; tartsunk magunknál hűsítő kendőt; a munkahelyen és otthon is vessük be a légkondicionálót vagy a ventilátort. Mivel a hormonhiány az ok, a hormonpótló terápia kézenfekvő válasz a panaszokra, ám ez – a mellrák vagy a szívbetegségek magasabb kockázata, esetleg a kezelés elutasítás miatt – nem mindenki számára alkalmas lehetőség.

Remifemin Plus: természetesen mérsékli a tüneteket

A hőhullámok a változókor kezdetétől a posztmenopauzán át hosszú évekig, akár évtizedeken keresztül okoznak gyötrő panaszokat a nők többségének, ezért van szükség hosszú távú, tartós segítségre. A hormonmentes Remifemin Plus olyan gyógynövény alapú készítmény, amelyet ellenőrzött körülmények között termesztett gyógynövények kivonatából, szigorú követelményeknek megfelelően állítanak elő. A garantált minőségű növényi gyógyszer a női bajokra évszázadok óta használt poloskavész (Cimicifuga racemosa) speciális iCR kivonatát tartalmazza, amely mérsékli a hőhullámokat és a verejtékezést. A tabletta másik összetevője, a lélek napsugarának is nevezett orbáncfű pedig a változókorral járó egyéb panaszok – álmatlanság, ingerlékenység, hangulatingadozások – enyhítésében segít. A patikában vény nélkül kapható Remifemin Plus adagolása a tünetek erősségétől függően rugalmasan változtatható – nyáron akár meg is lehet emelni, napi 2×2 tablettára.

Remifemin packshot
Remifemin Plus - Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.