Az általában néhány napig tartó torokfájás megnehezíti az evést, az ivást, az alvást és a beszélgetést. Van valami, ami segíthet?

A torokfájást számtalan betegség okozhatja – az allergiáktól a megfázásig, a bakteriális fertőzésekig, mint például a torokgyulladás. A legjobb módja annak, hogy kiderüljön, vajon mi okozza a torokfájást, ha felkeresi az orvost. De addig is van néhány hatékony otthoni gyógymódokat a torokfájdalom enyhítésére. Íme, az alábbiak:

1. Meleg és hideg folyadék

Kortyoljon meleg italokat, például teát vagy zöldséglevest. Vagy próbáljon ki hideg folyadékot, például jeges vizet. Ez az Ön preferenciáitól és attól függ, hogy mi enyhíti a legjobban a torokfájdalmát. A folyadékok segítik a nyálkahártyák megtisztítását és megakadályozzák a melléküreg fertőzéseit. A meleg hőmérséklet csökkentheti a köhögést is azáltal, hogy megnyugtatja a torok hátsó részét.

2. Gargarizálás

Oldjon fel 1/2 teáskanál sót – vagy hasonló mennyiségű szódabikarbónát – egy pohár meleg vízben. Gargarizálja (de ne nyelje le) a főzetet három óránként. A sós víz segíthet csökkenteni a torok duzzadását és irritációját. A szódabikarbóna emellett nyugtatja a torkot, lazítja a nyálkát, és segíthet a torkot irritáló savas reflux esetén.

torokfájás torokfájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Vény nélkül kapható antihisztaminok és fájdalomcsillapítók

Az antihisztamin tompíthatja vagy enyhítheti a torokfájást. Az acetaminofen, az ibuprofen és a naproxen a mirigyekben és a nyak más részein kissé mélyebben elhelyezkedő képletek fájdalmában is segítenek. A hisztaminok olyan vegyszerek, amelyek segítik az immunrendszert az idegen anyagok elleni küzdelemben. De néha „túlzásba” esnek, és olyan tüneteket váltanak ki (például orrdugulás és orrfolyás után), amelyek súlyosbíthatják a torokfájást. Az antihisztaminok ellensúlyozhatják ezt a túlzott reakciót.

4. Gőz és magas páratartalom

Vegyen egy forró zuhanyt. Amikor igazán párás lesz, mélyen lélegezze be. A gőz fellazítja a nyálkát, hidratálja a nyálkahártyát és csökkenti a torokfájást.

5. Pihenés

A lapos fekvés néha duzzanatot okozhat a torok hátsó részén lévő nyomásnövekedés miatt. Ehelyett próbálja meg felemelni az ágy fejvégét, vagy üljön megtámasztva vagy egy széken, hogy enyhítse a fájdalmat és a kényelmetlenséget.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.