Bár eddig csak egy gyógyszer engedélyezett az új koronavírus okozta fertőzés (COVID-19) kezelésére, számos gyógyszert tesztelése van folyamatban.

A remdesivir nevű vírusellenes gyógyszer a COVID-19 kezelésére olyan felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb gyermekeknél alkalmazható, akik kórházban vannak ellátva. Emellett a kutatók jelenleg is tanulmányozzák a COVID-19 egyéb lehetséges kezelési lehetőségeit, beleértve:

Vírusellenes gyógyszerek

A remdesivir mellett a tesztelés alatt lévő vírusellenes gyógyszerek közé tartozik a favipiravir és a merimepodib.

Dexametazon

A dexametazon egy gyulladáscsökkentő gyógyszer, amelyet a kutatók a szervi működési zavarok és a gyulladás okozta tüdőkárosodás kezelése vagy megelőzése céljából tanulmányoznak. A vizsgálati eredmények szerint ez körülbelül 30% -kal csökkenti a halálesetek kockázatát a lélegeztetőgépeken lévő és körülbelül 20% -kal a kiegészítő oxigénterápiát igénylő betegeknél. Egyéb kortikoszteroidok, például prednizon, metilprednizolon vagy hidrokortizon alkalmazhatók, ha a dexametazon nem áll rendelkezésre, bár károsak lehetnek, ha kevésbé súlyos COVID-19 fertőzésre alkalmazzák őket.

koronavírus elleni gyógyszerek
Forrás: pixabay.com

Gyulladáscsökkentő terápia

A kutatók számos gyulladáscsökkentő gyógyszert vizsgálnak a különböző szervek működési zavarának és a fertőzéssel összefüggő gyulladás okozta tüdőkárosodás kezelésére vagy megelőzésére.

Immunalapú terápia

A COVID-19-ből felépült emberek plazmáját a kórházban kezelt COVID-19-ben szenvedő emberek terápiájában használják. A kutatók más immunalapú terápiákat is tanulmányoznak, beleértve a mesenchymális őssejteket és a monoklonális antitesteket. Az utóbbiak olyan laboratóriumban létrehozott fehérjék, amelyek elősegíthetik az immunrendszer vírusok elleni küzdelmét. Három monoklonális antitest gyógyszer az USA-ban már sürgősségi felhasználási engedélyt kapott. Mindhármat enyhe vagy mérsékelt COVID-19 kezelésére használják olyan embereknél, akiknél a COVID-19 miatt nagyobb a súlyos betegség kialakulásának kockázata. A kezelés egyetlen, intravénás infúzióból áll és akkor a leghatékonyabb, ha nem sokkal a COVID-19 tüneteinek megkezdése után adják be.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.