Minden harmadik ember, aki túlélte a COVID-19-et, számol be zavaró és elhúzódó idegrendszeri tünetekről, amelyek némelyike rontja az életminőséget is.

Vannak olyan COVID-19-ből gyógyult emberek, akiknél az idegrendszeri tünetek csekély mértékűek, és csak az íz- és szaglásvesztésre korlátozódtak. Másoknál sokkal súlyosabb maradványtünetek jelentkeztek, például rendkívüli fáradtság, szédülés, kognitív károsodás és fejfájás. Azoknál a betegeknél, akiket a COVID-19 súlyossága miatt kórházban kezeltek, nagyobb valószínűséggel volt tapasztalható a zavartság és a delírium. Másoknál az új koronavírus fertőzéssel összefüggő görcsrohamok következtek be. Néhány túlélő beszámolt arról, hogy fokozott mértékű depressziót és szorongást tapasztalnak, vagy pszichotikus tünetek jelentkeznek. Néhányuk számára a tartós neurológiai tünetek megnehezítik vagy lehetetlenné teszik a korábbi életükhöz való visszatérést.

A szakorvosok szerint a neurológiai tünetek nem csak a COVID-19-ra jellemzőek. Gyakran észlelnek neurológiai tüneteket olyan betegeknél, akik súlyos betegség miatt kórházi ellátásra szorulnak. Sőt, felismerték azt a tendenciát, hogy a neurológiai tünetek sokáig, akár évekig is fennmaradnak, miután a betegek elhagyják a kórházat.

covid neurológiai maradványtünetek
Forrás: pixabay.com

A Hackensack Egyetem Orvosi Központjának szakorvosai és kutatói több olyan vizsgálatban vesznek részt, amelyek választ keresnek a COVID-19 idegrendszerre gyakorolt ​​hatásáról. A kutatók arra keresik a választ, hogy némelyik COVID-19-ben szenvedő betegek miért alakulnak ki nagyobb valószínűséggel neurológiai tünetek.

A COVID-19 elleni védőoltás reményt ad számunkra a járvány leküzdésében, de ha idegrendszeri tüneteket észlelünk, azonnal szakorvoshoz kell fordulni.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/the-neurologic-effects-of-covid-19/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.