A COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos kérdések egyike: vajon mennyi ideig tart az immunitás azután, hogy egy oltatlan személy megfertőződött SARS-CoV-2-vel.

A természetes fertőzést követő erős védelem rövid életű. Az újrafertőződés akár három hónapon belül megtörténhet, ezért azoknak, akik már túlestek az infekción, be kell oltaniuk magukat. A korábbi fertőzés önmagában nagyon rövid ideig tartó védelmet nyújthat a későbbi fertőzések ellen.

A szakemberek nemrég meghatározták a természetes fertőzés és oltás nélküli újrafertőződés valószínűségét. A kutatócsoport az evolúciós elveket kihasználva képes volt modellezni a COVID-19 újbóli fertőzésének kockázatát.

COVID-19 újrafertőződés oltatlan
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az újbóli fertőzések már röviddel a gyógyulás után is megtörténhetnek, és egyre gyakoribbá válnak az immunitás gyengülésével és új SARS-CoV-2 variánsok megjelenésével. A tanulmány eredménye arra figyelmeztet, hogy inkább az újrafertőződés kockázatára kell összpontosítani. Az új változatok megjelenésével a korábbi immunválaszok kevésbé hatékonyak az új koronavírus elleni küzdelemben. Azok, akik természetes úton fertőződtek meg a járvány elején és nem kapták meg a védőoltást, egyre valószínűbb, hogy a közeljövőben újra megfertőződnek. Csakúgy, mint a megfázás esetén, egyik évről a másikra újra megfertőződhet valaki ugyanazzal a vírussal. A különbség csak az, hogy a járvány során a COVID-19-et okozó vírustörzsek evolúciója miatt sokkal halálosabb fertőzést okozó mutációk jöttek létre.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/researchers-say-re-infection-by-sars-cov-2-is-likely-for-unvaccinated/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.