A COVID-19 gyakran tüdőkárosodást okoz, de vajon befolyásolja-e a dohányzás a fertőzés súlyosabb kimenetelének a valószínűségét?

A dohányzás és az új koronavírus okozta légúti fertőzés közötti kapcsolat továbbra sem tisztázott. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szakemberei szerint a jelenlegi dohányosok és a korábban dohányzó emberek nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve a súlyosabb kimenetelű COVID-19 vonatkozásában.

Ami biztosan ismert, hogy a dohányzás a szív- és érrendszeri betegségek és a tüdőbetegségek, köztük a tüdőrák bizonyítottan kockázati tényezője, amelyek esetében – más tényezők mellett – nagyobb a kockázata a COVID-19 súlyos eseteinek. Bizonyíték van arra is, hogy az e-cigaretta használata károsítja a tüdőt, ami növelheti az új koronavírus okozta fertőzés kialakulásának a kockázatát.

COVID-19 dohányzás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mit tehet, ha dohányzik vagy korábban dohányzott?

Hagyja abba a dohányzást, ha még nem tette meg. Ne feledje, hogy sokan sikeresen leszoktak, még több sikertelen próbálkozás után is. Ugyanez vonatkozik az e-cigaretta használatára is. Tanuljon meg egészségesebb módszereket a stressz kezelésére és a közérzet javítására. Emellett különösen figyeljen a COVID-19 tüneteire, és ha rosszul érzi magát, forduljon mielőbb orvoshoz. Amennyiben még nem kapott védőoltást, érdemes mielőbb beadatnia, mert az összes engedélyezett COVID-19 elleni vakcina rendkívül hatékony a súlyos tünetek, a kórházi kezelés és a halálozás megelőzésében.

Terjesztheti-e az új koronavírust a dohányzás és az e-cigaretta?

A dohányzóknak és az e-cigaretta használóknak egyaránt le kell venniük az arcmaszkjukat, így amikor dohányoznak megfertőződhetnek a koronavírussal, valamint fertőző cseppeket és aeroszolokat lélegezhetnek ki a levegőbe, amelyeket a közelben lévők belélegezhetnek. A benti dohányzás még kockázatosabb, mert a zárt környezetben fertőző cseppek és részecskék halmozódhatnak fel a levegőben, és veszélybe sodorhatják a helyiségben tartózkodókat, ha nincs megfelelő szellőzés.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.