Az új koronavírus okozta fertőzés miatt világszerte naponta több ezer ember szorul kórházi ellátásra, azonban nem minden esetben a COVID-19 az esetlegesen bekövetkező halál közvetlen oka.

A legújabb szakmai bizonyítékok arra utalnak, hogy a SARS-CoV-2 okozta fertőzés esetén a COVID-19 betegeket különösen fogékonyakká válnak az Aspergillus gombafaj által kiváltott infekcióra, amelyek – legalábbis az USA-ban – gyakoriak az intenzív terápiás osztályokon. A már a 2009-es influenzajárvány idején is felmerült, az úgynevezett opportunista kórokozók által okozott veszélyes másodlagos fertőzések problémája néhány kutatót arra késztetett, hogy a legsúlyosabb állapotban lévő COVID-19 betegek gombaellenes gyógyszerekkel történő kezelést szorgalmazzák.

Az Aspergillus mindenütt jelen van, nem lehet elkerülni. Nemzetségének tagjai olyan spórákat termelnek, amelyek a levegőben lebeghetnek, így belélegezzük azokat. Ezek a spórák általában nem ártalmasak az egészséges emberek számára. Az Aspergillus-fertőzéseket általában csak az immunhiányos (például rákkezelésen vagy csontvelő-átültetésen átesett) betegek esetében veszélyesek.

koronavírus aspergillus
Forrás: pixabay.com

A COVID-19-ben szenvedő betegek Aspergillus-fertőzéseivel kapcsolatos adatok még mindig ritkák, de az esetjelentések aggasztó tendenciákra utalnak. Egy német tanulmányból kiderült, hogy a súlyos állapotban lévő COVID-19 betegek egynegyede Aspergillus-fertőzésben is szenvedett. Egy másik kutatásból kiderült, hogy a vizsgált 186 Aspergillus-fertőzésben is szenvedő COVID-19 beteg körülbelül 50 százaléka meghalt és a halálok közvetlen oka a gombafertőzés volt.

Mivel a gomba olyan nem specifikus tüneteket okozhat, mint például a köhögés és a légszomj, amelyek a COVID-19 betegeknél is gyakoriak, az orvosok nem mindig gyanakodnak az Aspergillus-fertőzésre. A közelmúltban az orvosok és a mikológusok ajánlásokat fogalmaztak meg az Aspergillus-fertőzések diagnosztizálására a COVID-19 betegeknél, beleértve a tüdő képalkotó vizsgálatát és a tüdőből rendszeres időközönként vett minta mikrobiológiai vizsgálatát.

Forrás: https://www.sciencemag.org/news/2021/03/common-fungus-emerges-threat-hospitalized-covid-19-patients
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.