A megfázás ugyan nem gyógyítható, de a kellemetlen tünetek (torokfájás, orrfolyás, köhögés) otthoni gyógymódokkal is hatékonyan enyhíthetők.

Megfázás esetén nincs olyan gyógyszer, amely azonnal megszabadítana a betegségtől. Ehelyett érdemes inkább a tünetek enyhítésére összpontosítani. Íme, a leghatékonyabb otthoni módszerek:

Pihenés

A szervezetnek pihenésre van szüksége, hogy segítsen helyreállítani az immunrendszert. Ezért fordulhat elő, hogy betegen többet alszunk. Ez nem ok az aggodalomra, hanem annak a jele, hogy szervezetünk küzd a fertőzés ellen. Amikor pihenünk és alszunk, az immunrendszerünk feltöltődik, így hatékonyabban végezheti a feladatát.

Bőséges folyadékbevitel

A hidratáltság ugyanolyan fontos, mint a pihenés. A szervezet általában több folyadékot bocsájt ki, amikor betegek vagyunk, különösen lázas állapot esetén. Egy másik oka, hogy a megfázás általában a téli hónapokban történik, amikor a levegő szárazabb, ami kiszáríthatja az orr nyálkahártyáját. Ha sok folyadékot iszunk, és még a párásítót is használjuk, segíthetünk leküzdeni a kiszáradást. Ami a legjobb folyadékokat illeti, kerülendők a cukros és koffeintartalmú italok, valamint az alkohol.

nátha megfázás otthoni gyógymódok
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Párásítás

Télen kiválóak az orrnyálkahártya nedvességének megtartásában. Az általuk létrehozott meleg, nedves környezet segít a nyálka fellazításában is. Érdemes figyelni a tisztántartására: a nem cseréljük ki rendszeresen a vizet, penész képződhet, aminek eredményeként több kárt okoz, mint használ.

Gargarizálás meleg, sós vízzel

A sós vizes gargalizálás átmenetileg enyhítheti a torokfájást. A keverékben lévő só segít „kiszívni” a vizet a torokban lévő szövetből és enyhíteni a gyulladást, miközben fellazítja a nyálkát is.

Vény nélkül kapható gyógyszerek

Egyes gyógyszerek enyhíthetik a köhögést, de álmosságot okozhatnak, míg mások stimuláló tulajdonságokkal rendelkezik, stb., ezért használatuk előtt érdemes kikérni az egészségügyi szakember tanácsát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.