A lélegeztetéssel összefüggő tüdőgyulladás a leggyakoribb életveszélyes kórházi fertőzés az intenzív terápiás osztályokon, mely leginkább a csökkent immunrendszerű, idős betegeket érinti.

A lélegeztetéssel összefüggő tüdőgyulladás akkor fordul elő, amikor a mikroorganizmusok bejutnak a betegek alsó légúti traktusába. Az ebben a fertőzéstípusban szenvedő betegek halálozási aránya átlagosan 10 százalék. Ez a nemkívánatos „esemény” jelentősen növeli a kórházi tartózkodás időtartamát és az egészségügyi költségeket.

A szakemberek évek óta a kórházak küzdenek a lélegeztetéssel összefüggő tüdőgyulladás diagnosztizálásával és kezelésével, valamint olyan költséghatékony beavatkozásokat keresnek, amelyek megakadályozhatják ezen kórházi fertőzés bekövetkezését. A diagnosztizálás azért nehéz, mert a radiológiai és klinikai tünetek különféle egyéb légúti fertőzésekkel, valamint más gyakori fiziológiai jelekkel és tünetekkel társulhatnak.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szakmai irányelvében a kézfertőtlenítést is felsorolják a lélegeztetéssel összefüggő tüdőgyulladás megelőzésére szolgáló eljárásként. Jól ismert tény, hogy a nem megfelelő kézhigiéné az összes kórházi ellátással összefüggő fertőzés egyik legfőbb oka, sajnálatos módon mégis sok kórházban küzdenek a kézhigiéné betartatásával.

lélegeztetéssel összefüggő tüdőgyulladás
Forrás: pixabay.com

Az egészségügyben dolgozók kézhigiénés hajlandóságának javításával jelentősen csökkenthető lenne a lélegeztetéssel összefüggő tüdőgyulladás valószínűsége, ezért hat amerikai kórház vezetője úgy döntött, hogy az intenzív terápiás osztályokon kézhigiénés emlékeztető rendszereket helyeztettek el annak érdekében, hogy jobban nyomon kövessék a dolgozók kézhigiénés gyakorlatát és csökkentsék a lélegeztetéssel összefüggő tüdőgyulladás gyakoriságát. A rendszer telepítését megelőzően a legalább 8 hónapos fertőzési arányokat hasonlították össze a rendszer telepítését követő 8 hónapos arányokkal.

A kézhigiénés emlékeztető rendszer telepítése után mind a hat létesítményben jelentősen csökkent ezen kórházi fertőzéstípus száma, átlagosan több mint 84 százalékkal. Ez az eredmény azt jelzi, hogy az egészségügyben dolgozók kézhigiénés gyakorlatának javítása a lélegeztetéssel összefüggő tüdőgyulladás elleni küzdelem hatékony módja.

Forrás: https://cleanhands-safehands.com/preventing-ventilator-associated-events/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.