A SARS-CoV-2 okozta fertőzés „tényét” tárolja-e az immunrendszer a memóriájában, hogy hosszú távú védelmet nyújtson az újrafertőzés ellen?

Bár számos tanulmány kutatta a vért a SARS-CoV-2 elleni immunválasz nyomon követésére, a COVID-19-et túlélőket vizsgáló új tanulmány azt mutatja, hogy a fertőzés „emléke” elsősorban a tüdőben és a tüdőt körülvevő nyirokcsomók T- és B-sejtjeiben tárolódik.

A kutatók szerint fontos azonosítani a SARS-CoV-2 okozta fertőzés immunológiai memóriájának forrását, mert ez javíthatja a vakcinák hatékonyabbá tételét.

A kutatást végző szakemberek bizonyítékot találtak arra, hogy az úgynevezett csíraközpontok - ahol az antitest-termelő B-sejtek és memória-B-sejtek találhatók – keletkeztek az új koronavírus okozta fertőzés után. és akár hat hónapig is jelen voltak a tüdő nyirokcsomóiban, még az időseknél is. Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy ilyen központok jönnek létre és maradnak fenn a SARS-CoV-2 fertőzés után. A csíraközpontök B-sejtjeinek ez a perzisztenciája biztosíthatja a keringésben lévő antitestek hosszú távú fenntartását és az immunválasz folyamatos érését.

covid-19 fertőzés immunmemória
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

40 éves kor után az immunrendszer nem hoz létre sok új T -sejtet, amelyek célja az új kórokozókkal való találkozások memorizálása. A fiatalabbak sok ilyen naiv sejtet készítenek, mert az új kórokozóknak való kitettség általában gyermekkorban történik. Idősebb korban a szervezet leginkább a memóriasejtjeire támaszkodik, és ez általában megvéd. Nagyon ritkán találkozhatunk egy teljesen új kórokozóval, mint amilyen a SARS-CoV-2. De a tanulmány megállapította, hogy egy új kórokozó erős immunmemóriája még az idősebb felnőtteknél is létrehozható. Továbbá ezek az eredmények azt sugallják, hogy a vakcinák valószínűleg hatékonyabb válaszokat generálnak az idősebb egyénekben, mint azt korábban gondolták.

Ezek az új eredmények fontos következményekkel járnak a vakcinák tervezésében és beadásában oly módon, hogy elősegítsék a természetes fertőzésből származó immunmemória típusát és lokalizációját.

A kutatók jelenleg oltott donorok szöveteit vizsgálják annak megállapítására, hogy a vakcina által kiváltott memória hasonló-e a természetes fertőzés által kiváltotthoz.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/lung-maintains-long-term-memory-of-covid-infection/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.