Felmerült a probléma, hogy az elhízott betegek számára nem elegendő a 2 dózis az oltóanyagból.

Az már korábban is egyértelmű volt, hogy az elhízottak nagyobb eséllyel (113%) kerülnek kórházba, ha koronavírussal fertőződnek meg és lényegesen többen (50%) halnak bele, mint a normál testtömeggel rendelkező betegtársaik.

covid vakcina elhízás
Forrás: pixabay.com

Most azonban felmerült az a probléma, hogy az elhízott betegek számára nem elegendő a 2 dózis az oltóanyagból. Vizsgálatok során azt találták, hogy a beoltottak között a 30 vagy az annál magasabb BMI értékű, azaz elhízottak szervezete jelentősen kevesebb ellenanyagot termel, a normál és a sovány alkatúakkal összehasonlítva.

Ezt a tudósok már 2020 végén is elképzelhetőnek tartották, ugyanis az alacsonyabb hatékonyság (kevesebb ellenanyag termelődik) megfigyelhető volt az influenza és a hepatitis-B oltás esetében is.

Ennek számos oka lehet: eleve az elhízás az alapja számos krónikus betegségnek (például cukorbetegség), amelyek szintén rontják COVID-19 esetén a kimenetelt, de emellett az elhízottak immunrendszere is általában gyengébb, mint a nem túlsúlyosaké.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com, aok.pte.hu
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.