A felgyorsított virológia vizsgálatok segítenek azonosítani azokat a mutációkat, amelyek fokozhatják a terjedés gyorsaságát vagy elősegíthetik az immunválasz elkerülését.

Az elmúlt időszakban a kutatók laboratóriumi és epidemiológiai vizsgálatok alapján egyre növekvő listát állítottak össze azokról a mutációkról, amelyek fokozhatják a terjedést vagy segíthetnek az új koronavírusnak az immunválaszok elkerülésében.

A múlt héten kaliforniai kutatók figyelmeztetést adtak ki a tüskefehérje-mutációt hordozó, úgynevezett L452R1 nevű variáns miatt. A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) szakemberei megfigyelték, hogy a mutációval rendelkező variáns gyorsan terjed az egyik városrészben. Egy másik UCSF kutatócsoport laboratóriumi vizsgálatok során azt találta, hogy az L452R mutációval rendelkező változat fertőzőbb és kevésbé érzékeny az antitestekre. Sok kutató azonban szkeptikus az L452R variánsok jelentősége miatt, hiszen a mutáció az Egyesült Államokban másutt is felbukkant és nem terjedt gyorsan.

új koronavírus mutációk
Forrás: pixabay.com

Míg a kutatók megpróbálják értelmezni az újonnan felfedezett amerikai változatokat, a megerősített laboratóriumi szekvenálási vizsgálatok több olyan esetet is felvetnek, amelyek globális aggodalomra ad okot. Eddig az Egyesült Államok kutatói csak néhány olyan esetet tártak fel, amelyek Dél-Afrikában és Brazíliában azonosítottak, míg az Egyesült Királyságban azonosított B.1.1.7 variáns okozta  fertőzések száma folyamatosan emelkedik Európa és a Közel-Kelet más országaihoz hasonlóan.

A szakértők szerint  az átoltottság növekedésével a fogékony változatok (például a B.1.1.7) által kiváltott fertőzések aránya csökkenhet, míg azok a mutációk, amelyek képesek az immunválaszok elkerülésére, újabb nagyobb járványokat okozhatnak.

Forrás: https://doi.org/10.1038/d41586-021-00564-4
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.