A kutatók a COVID-19 négy új alcsoportját határozták meg, amelyek az intenzív osztályra való felvételt követő 24 órán belül azonosíthatók a betegekben.

A felfedezés segít a betegeknek konkrét kezelésekhez való igazításában, javítva általános ellátásukat és a kimeneteli eredményüket. A tanulmány, amely a COVID-19 alcsoportjait azonosította biomarkerek és idővel mért kezelések alapján. A kutatók egy új adatbányászati ​​technikát alkalmaztak, amely képes kimutatni a betegség progressziójának mintázatait, hogy azonosítsák azokat a klinikai alcsoportokat a súlyos tünetekkel rendelkező COVID-19 betegeknél, amelyeknek az első 24 órában eltérő időbeli mintázata volt, és 30 nap után eltérő klinikai kimenetelűek voltak. Ezek az időbeli jellemzők csak akkor nyilvánvalók, ha több jellemzőt is figyelembe vesznek egy adott időszak alatt.

A kutatók négy alcsoportot azonosítottak biomarkerek és kezelések segítségével:

Az I. szubfenotípusba olyan betegek kerültek, akiknek az életfunkciói szabálytalanok voltak, de az első 24 órában kevésbé volt szükség invazív beavatkozásra. Az ebbe a csoportba tartozó betegeknél volt a legnagyobb a túlélési valószínűség.

lélegeztetés covid
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A II. szubfenotípust az enyhébb tünetekkel és a nagyobb kórházból való elbocsátási valószínűséggel rendelkező betegek képviselték. Az ebbe a csoportba tartozó betegek fiatalabbak voltak, kisebb valószínűséggel volt szükségük gépi lélegeztetésre, és nagy valószínűséggel 30 napon belül hagyták el a kórházat.

A III-as szubfenotípus azokat a betegeket képviselte, akiknél az első 24 órában klinikai állapotromlást tapasztaltak, ami rossz eredményekhez vezetett. Az ebbe a csoportba tartozó betegek általában idősebbek voltak, nagyobb valószínűséggel férfiak, és nekik volt a legnagyobb szükségük a gépi lélegeztetésre.

A IV. szubfenotípust az akut légzési distressz szindróma képviselte, a mechanikai lélegeztetési igény mellett. Ebben a csoportban viszonylag magas volt a légzési elégtelenség előfordulása.

Ezek az alcsoportok új betekintést nyújtanak a betegek alapállapotába és a betegség progressziójának lefolyásába az intenzív osztályon való tartózkodás alatt, és végső soron megkönnyítik a betegek személyre szabott klinikai ellátását a megalapozott döntéssel.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/researchers-delineate-novel-covid-19-subgroups-in-critically-ill-patients/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.