A COVID-19-cel szembeni védekezésnél fontos az erőteljes köhögés, melyet a teherbíró légzőizomzat biztosít.

A COVID-19 leggyakrabban a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket érinti, vagyis az időseket, a túlsúlyosakat, a cukorbetegeket és a krónikus szív- és tüdőbetegeket. Az új koronavírus okozta fertőzés következtében kialakuló tüdőgyulladás súlyosabb kimenetele összefügg a fokozott légzőizom terheléshez (légszomj) való alkalmazkodási képtelenséggel, így az egyéni védekezésben alapvető fontosságú az erőteljes köhögés, melyet szintén a teherbíró légzőizomzat biztosít.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája és Fizioterápia Tanszéke dr. Losonczy György egyetemi tanár szakmai vezetésével oktatóvideót készített a légzőizmok erősítéséről. A naponta legalább három alkalommal végzett gyakorlatokkal akár már három hét alatt megerősíthetjük a légzőizmainkat .

 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?