A COVID-19-cel szembeni védekezésnél fontos az erőteljes köhögés, melyet a teherbíró légzőizomzat biztosít.

A COVID-19 leggyakrabban a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket érinti, vagyis az időseket, a túlsúlyosakat, a cukorbetegeket és a krónikus szív- és tüdőbetegeket. Az új koronavírus okozta fertőzés következtében kialakuló tüdőgyulladás súlyosabb kimenetele összefügg a fokozott légzőizom terheléshez (légszomj) való alkalmazkodási képtelenséggel, így az egyéni védekezésben alapvető fontosságú az erőteljes köhögés, melyet szintén a teherbíró légzőizomzat biztosít.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája és Fizioterápia Tanszéke dr. Losonczy György egyetemi tanár szakmai vezetésével oktatóvideót készített a légzőizmok erősítéséről. A naponta legalább három alkalommal végzett gyakorlatokkal akár már három hét alatt megerősíthetjük a légzőizmainkat .

 
Neked ajánljuk

Így függ össze a testsúly a klimaxos tünetekkel (x)

A túlsúly egyszerre lehet a változókor negatív hozadéka és a kellemetlen klimaxos tünetek enyhítője. Mutatjuk, miért érdemes mégis az egészséges testsúly megtartására törekedni, és azt is, hogyan csillapíthatjuk hormonmentesen a változókorral járó testi-lelki panaszokat.