A tünetmentes fertőzés a súlyos akut légzési szindróma koronavírus 2 (SARS-CoV-2) által okozott COVID-19 egyik jellemzője.

A 2021. januárban közzétett tanulmány szerzői 61 nemzetközi, több mint 1,8 millió ember demográfiai és klinikai jellemzőit, valamint a SARS-CoV-2 nukleinsav- vagy antitestvizsgálati eredményeit tartalmazó publikációt és jelentést tekintettek át.

A kutatási adatok megerősítik, hogy az újonnan diagnosztizált SARS-CoV-2 okozta fertőzésben szenvedő három beteg közül legalább egynél nem jelentkeznek a COVID-19-re jellemző tünetek, vagyis a köhögés, a légszomj, az íz- és szagérzékelés elvesztése, a fáradékonyság és a végtagfájdalom.

A tünetmentesség – főleg a lappangási időszakban lévő, úgynevezett preszimptomatikus fertőzötteknél - azért jelentős probléma, mert a betegek, akik nem tudják magukról, hogy fertőzöttek, akaratlanul is terjesztik az új koronavírust. Ezért továbbra is nagyon fontos az előírt általános járványügyi megelőző intézkedések szigorú betartása, vagyis a mosható textilmaszk vagy az egyszerhasználatos sebészi maszk viselése, a rendszeres kézmosás/kézfertőtlenítés, a legalább egy, de ideális esetben két méteres fizikai távolságtartás, és a nagyobb csoportosulások kerülése. Ezekkel csökkentő önmagunk és mások megfertőzésének az esélye, de ezek az intézkedések nem elegendőek.

A szerzők javasolják a széles körű tesztelést, még a tünetmentes személyeknél is, mert így

  • azonosíthatók azok is, akik nem tudnak még a betegségükről,
  • betarthatók a szigorúbb járványügyi intézkedések (például otthoni elkülönítés, hozzátartozók tesztelése), valamint
  • még pontosabban megállapítható a fertőzés gyakorisága és klinikai jellemzői.
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.