Az otthoni COVID-19-tesztek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy otthonukban 30 perc vagy annál rövidebb idő alatt legyen meg az eredményük.

Az „otthoni” tesztelés előnye, hogy nem kell a mintát laboratóriumba küldeni, és az eredmények napok helyett szinte percek alatt elérhetők. Használat előtt azonban feltétlenül olvassa el figyelmesen az alkalmazási útmutatót, hogy csökkentse a hibák esélyét, és jelentse a pozitív eredményt az utasításoknak megfelelően.

Hogyan működnek az otthoni COVID-19 tesztek?

Két nagy különbség van a COVID-19 teszt otthoni és laboratóriumi verziója között. Először is, a laboratóriumi módszer „kivonja” a genetikai anyagot - beleértve a vírus bármely genetikai anyagát is - a minta többi részéből. Másodszor, míg a laboratóriumi verzió hőt használ az amplifikációs folyamatban, az otthoni változat enzimeket alkalmaz az amplifikációhoz vagy az antigén kimutatási módszerekhez.

Az otthoni tesztek főbb típusa antigén kimutatási teszt. Ezek a tesztek olyan antigéneket, a vírus által termelt fehérjéket keresnek, amelyek a szervezet immunrendszerének reakcióját váltják ki.

otthoni COVID-19 teszt
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az otthoni COVID-19 tesztek előnyei és hátrányai

A potenciálisan fertőzött betegek otthon tartásának előnye mellett viszonylag megfizethetők, a tesztek használata előtt azonban szem előtt kell tartania néhány hátrányt. Az egyik probléma például a minta minősége lehet, mivel a mintavételt nem szakember végzi, és a helytelenül gyűjtött minta hibás vizsgálati eredményhez vezethet. Összességében azonban a tesztek jól teljesítenek, 90 százalék feletti pontossággal.

Hogyan tesztelje magát otthon a COVID-19-re?

Ha vásárolt egy tesztet, az alábbi tippek segíthetnek az elvégzésében:

  • Olvassa el a gyártó utasításait. Olvassa el alaposan az utasításokat. Ha még mindig bizonytalan, a járványügyi hatóságok és gyártók weboldalain videók is vannak az önellenőrzésről és a teszteredmények értelmezéséről.
  • Készüljön fel a vizsgálati minta levételére. Mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig. Nyissa ki a dobozt, és vegye le a mintát az utasításoknak megfelelően.
  • Csinálja meg a tesztet. Kövesse a lépéseket sorrendben, és használja a rendelkezésre álló videó- ​​vagy forráshivatkozásokat, hogy jobban megértse, mit kell tennie. Ha ezt nem teszi meg, az eredmény hibás lehet.
  • A teszteredményeket csak az utasításokban meghatározott időn belül olvassa el. A megadott időkeret előtt vagy után leolvasott eredmény hibás lehet.
  • Az eredmények leolvasása után dobja ki a gyűjtő tampont és a tesztet a szemetesbe, tisztítsa meg az összes felületet, amelyet a teszt érintett, és alaposan mosson kezet.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.