A legújabb kutatási eredmények szerint a pollenek tovább hordozzák a SARS-CoV-2 részecskéket, ami megkönnyíti a vírus terjedését.

A kutatók matematikai modellekkel vizsgálják azt, hogy a pollen hogyan segíti elő egy olyan RNS vírus terjedését, mint az új koronavírus. A tanulmány élvonalbeli számítási megközelítésekre támaszkodik a folyadékdinamika elemzések során, hogy utánozza a fűzfa pollenkibocsátó mozgását. A kutatók úgy kezdtek dolgozni, hogy létrehozták a számítógépes fűzfájuk összes pollentermelő részét. Szimulálták nagyjából 10 vagy 100 ember szabadtéri összejöveteleit, amelyek közül néhány COVID-19 betegségben szenvedett, és 10 000 pollenszemcsével „árasztották el” az embereket. A modellt egy tipikus tavaszi nap hőmérsékletére, szélsebességére és páratartalmára hangolva a virágpor kevesebb, mint egy perc alatt haladt át a tömegen, ami jelentősen növelheti a fertőzés kockázatát.

pollen koronavírus
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Eddig ez volt az első alkalom, hogy modellezéssel és szimulációval megmutatták, hogyan szállítják a levegőben levő pollenek könnyű szellőben a vírusokat, jelentősen növelve annak kockázatát, hogy a levegőben terjedő vírusok megfertőzzék a szabadban lévő embereket, különösen a tömegrendezvényeken résztvevőket.

A kutatók összefüggést észleltek a COVID-19 fertőzési arányok és a pollenkoncentráció között. A fák naponta köbméterenként 1500 pollenszemcsét juttathatnak a levegőbe, egy-egy pollenszemcse pedig több száz vírusrészecskét is képes egyszerre hordozni.

A szakértők szerint a COVID-19 megelőzésére vonatkozó járványügyi ajánlásokban szereplő távolság nem biztos, hogy megfelelő azok számára, akiket a zsúfolt, magas pollenkoncentrációjú területen tartózkodnak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a helyi pollenszinteken alapuló új ajánlások felhasználhatók a fertőzés kockázatának hatékonyabb csökkentése érdekében.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/study-indicates-tree-pollen-carries-sars-cov-2-particles-farther-facilitates-virus-spread/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.