Az elkezdődött immunizálás, a szezonalitás és a természetesen megszerzett immunitás miatt csökkenhet-e a fertőzés gyakorisága?

Jelenleg még nincsen elég információ az új variánsok megjelenésének valószínűségével és gyakoriságával, az egyes mutációk oltási hatékonyságának csökkentésével és a biztonságos emberi viselkedés következetességével kapcsolatban. A szezonális COVID-19 lehetősége azonban valós. Ha továbbra is újabb és újabb SARS-CoV-2 változatok jelennek meg, akkor a késő őszi-téli-kora tavaszi szezonális hullámok válhatnak normává. Ez a kilátás megköveteli az előzetes népegészségügyi tervezést és számos egyéb stratégia (például gazdasági, munkaerőpiaci) mérlegelését a lakosságra és az egészségügyi ellátó rendszerekre gyakorolt ​​következmények enyhítésére. Fel kell készülni egy ilyen forgatókönyvre a járványügyi felügyelet, az egészségügyi ellátás, a népegészségügyi intézkedések és a társadalmi-gazdasági programok összehangolásával. Az alábbi stratégiai lehetőségeket kell mérlegelni:

1. A nyájimmunitás elérése. Az új koronavírus mutációi bárhol megjelenhetnek és a terjedés lehetősége növeli megjelenésük valószínűségét. Az oltási hajlandóság fokozása segíthet csökkenteni a visszatérő, szezonális COVID-19 járvány negatív hatásait és csökkentheti az új változatok gyakoriságát.

2. A járvány és a mutációk figyelemmel kísérése. A globális adatok elemzésével gyorsítható a vakcinák módosítása annak érdekében, hogy fokozzák a hatékonyságuk az újonnan kialakuló, nagy kockázatú változatok esetén.

3. A téli kórházi túlterheltség kezelése. A COVID-19 járvány jelentősen megterhelte az intenzív osztályokat, így a kórházaknak több forrásra lesz szükségük ahhoz, hogy elegendő ágykapacitással és személyzettel rendelkezzenek.

4. Digitális oktatásra történő átállás. A járványügyi hatóságok megkövetelhetik az érintett hónapokban az oktatás digitális platformokra helyezését.

koronavírus covid légúti betegség
Forrás: pixabay.com

5. A veszélyeztetett egyének viselkedésének megváltoztatása. A megnövekedett halálozási kockázat a téli szezonban elég nagy lehet ahhoz, hogy motiválja a veszélyeztetett egyéneket viselkedésük megváltoztatására (például maszkviselés, koncertek és sportesemények elkerülése).

Forrás: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2777343?guestAccessKey=11c8af44-f480-4f1c-a098-c948c1813b4f&utm_source=linkedin_company&utm_medium=social_jama&utm_term=4539206691&utm_campaign=article_alert&linkId=112546758
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.