Vajon az egyén nárcizmusának szintje is befolyásolja, hogy jobban vagy kevésbé hajlandó betartani az új koronavírus okozta járvány elleni intézkedéseket?

A kutatók azt gyanították, hogy például a média és a politika önmagában nem tudja megmagyarázni az emberek viselkedését és véleményét a járványról, tehát ebben a személyiség is szerepet játszhat.

Egy új tanulmányban a grandiózus és a sebezhető nárcizmus hatásait vizsgálták arra vonatkozóan, hogy mennyire valószínű, hogy az érintettek nyilvános helyen maszkot viselnek vagy beoltják-e magukat a COVID-19 ellen.

A grandiózus nárcizmust a társadalmi státuszra való törekvés és az a vágy jellemzi, hogy mások fontosnak és csodálatra méltónak lássák őket, míg a sérülékeny nárcizmus önzőséggel és egocentrizmussal vagy a mások ítéletére különösen érzékenységgel párosul.

COVID-19 nárcizmus
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kutatók azt találták, hogy a grandiózus nárcizmusban szenvedő résztvevők kevésbé gyakran viselnek maszkot vagy kapnak védőoltást. A sebezhető nárcizmusban érintett résztvevők kisebb valószínűséggel viseltek maszkot vagy kaptak védőoltást, ha személyiségük is önközpontúbb és egocentrikusabb volt. Nagyobb valószínűséggel tartották be azonban az előírt járványügyi óvintézkedéseket, ha személyiségük érzékenyebbé tette őket az elítéltség érzésére.

A tanulmányt végző szakemberek szerint ezek az eredmények felhasználhatók a célzottabb üzenetküldés kialakításában a jövőben. Ha meg akarnak győzni valakit, akire a grandiózus nárcizmus jellemző, hogy viseljen maszkot vagy adassa be a védőoltást, hatékony lehet ezen óvintézkedések „egyediként” való feltüntetése, hogy kielégítse az érintett kitűnésre vonatkozó igényét. Azok számára, akik túlérzékenyek az ítélkezésre, elmondható, hogy az enyhítés társadalmilag szankcionált.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/narcissistic-people-less-likely-to-comply-with-covid-19-mitigations-study-says/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.