Ha éles, rendszeres vagy visszatérő fájdalmat tapasztal, ami kisugárzik a lábába, akkor idegsérülés vagy porckorongsérv lehet a probléma oka.

Ha ilyen típusú hát- vagy lábfájdalmat érez, mielőbb forduljon szakorvoshoz, aki meg tudja becsülni a károsodás mértékét – az enyhétől a súlyosig –, és segítenek eldönteni, hogyan kezelje a problémát.

A lábba kisugárzó lábfájdalom kezelésének módjai

Általában négy lépésből álló kezelést alkalmaznak a lábba kisugárzó fájdalom kezelésére. A fájdalom súlyosságától függően kezelőorvosa a következők közül egyet vagy többet javasolhat:

Gyulladáscsökkentő gyógyszer

Ha a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek (például ibuprofén) nem hatékonyak, a kezelőorvosa - amíg nem mutatja a jelentős izomgyengeség jeleit – általában szteroidot tartalmazó gyulladáscsökkentő gyógyszert ír fel. Amennyiben egy ideggyök a porckorongsérv miatt gyulladt, vagy az idősödés következtében fellépő normál degeneráció irritálja, akkor a fájdalom ennek hatására gyakran csillapodik.

porckorongsérv
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Fizikoterápia

Ha néhány hét elteltével a fájdalom nem enyhül, kezelőorvosa fizikoterápiát javasol az ideg által „táplált” izmok megerősítése és nyújtása érdekében. A nyújtó és háterősítő gyakorlatok idővel enyhíthetik a tüneteket.

Injekciók

Amennyiben a fájdalom és az egyéb tünetek ezek ellenére hat-nyolc hétnél tovább fennállnak, orvosa röntgenfelvételt vagy MRI-t (mágneses rezonancia képalkotás) rendelhet el, ami gyakran segíthet feltárni a probléma okát. Például egy porckorongsérv, amely idegösszenyomódást vagy idegkompressziót okoz az életkorral összefüggő ízületi elváltozások miatt. Ez a gerinccsatorna vagy az üreg szűkületét okozhatja, ami nyomást gyakorol a gerincvelőre vagy az összenyomott területek idegeire.

Ha a vizsgálatok ezen állapotok valamelyikét tárják fel, orvosa fontolóra veheti a gerinc injekciós kezelését, amelyek a kompresszió vagy gyulladás adott területére irányulnak az ideggyökér megnyugtatására.

Sebészeti kezelés

Amennyiben a gerincbe adott injekciók némi enyhülést adnak, de nem tartósak, a következő lépés az idegsebészeti kezelés lesz.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.