Tudta, hogy bizonyos tényezők elkerülése segíthet megelőzni vagy akár visszafordítani a gyengeséget, amely az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb?

A testi gyengeség kockázata az életkor előrehaladtával növekszik. Ez aggodalomra ad okot, mert a gyengeség növeli a fertőzések, a kórházban kezelendő betegségek és az elesések kockázatát. Egy vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy a gyengeség megduplázza a műtéti szövődmények kockázatát, meghosszabbítja a kórházi tartózkodást, és növeli a műtét utáni függetlenség elvesztését, így az idősek otthonába kerülés szükségességét is.

A kutatási eredmények szerencsére már azt mutatják, hogy bizonyos életmódbeli lépések segíthetnek, beleértve az alábbiakat:

A gyengeség korai felismerése

A következő kritériumok jelzik a gyengeség fokozott kockázatát:

  • 10 vagy több kilós, megmagyarázhatatlan fogyás egy év alatt
  • nehéz a felállás segítség nélkül
  • a fogási erő csökkenése
  • kimerültség – minden fizikai tevékenység nagy erőfeszítést igényel
  • alacsony aktivitási szint
  • lassú séta.

Emellett fontos az olyan krónikus állapotok ellenőrzése is, mint például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség.

időskori gyengeség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Rendszeres testmozgás

A gyengeség egyik oka az izomtömeg életkorral összefüggő csökkenése. A kutatási eredmények azt sugallják, hogy az olyan tevékenységek, mint a séta és a könnyű erőfejlesztő mozdulatok, javítják az erőnlétet és csökkentik a gyengeséget – még a nagyon idős, gyenge felnőtteknél is.

Egészséges étrend

Törekedjen napi három egészséges étkezésre, amely gyümölcsöt, zöldséget, „izomtápláló” fehérjét, jó zsírokat, teljes kiőrlésű gabonát és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket tartalmaz. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik követik ezt a mediterrán diétát, 74 százalékkal kisebb valószínűséggel tapasztaltak gyengeséget.

Aktív elme és pozitív gondolatok

Egy tanulmányban kimutatták, hogy a pozitív érzelmek a gyengeség kisebb kockázatát jelentették. Az is segíthet, ha kapcsolatban marad másokkal, és folytatja a tanulást.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.