A hátfájás krónikusnak minősül, ha három hónapig vagy tovább tart. A krónikus hátfájás kezelése különösen nehéz lehet, ha nem ismeri az okát.

A krónikus hátfájás gyakori okai

A krónikus hátfájás általában az életkorhoz kapcsolódik, de előfordulhat korábbi sérülés miatt is. A leggyakoribb okok a következők:

  • a gerinc ízületi gyulladása - a porc fokozatos elvékonyodása a gerincben
  • spinalis sztenózis - a gerincvelő szűkülete, amely idegfájdalomhoz vezethet
  • porckorongproblémák, például sérv
  • miofaszciális fájdalom szindróma - megmagyarázhatatlan izomfájdalom és –érzékenység.

Bizonyos esetekben nehéz meghatározni a krónikus hátfájás kiváltó okát. Amennyiben a fájdalom forrása nem ismert, vagy nem kezelhető, akkor a legjobb megoldás az lehet, ha együttműködve a kezelőorvosával nem sebészeti kezeléseket vesz igénybe a fellángolások gyakoriságának csökkentése és a fájdalom megszüntetése érdekében.

Nem sebészeti kezelések krónikus hátfájás esetén

Fizikoterápia

A testmozgás a krónikus hátfájás kezelésének alapja. Ez az első kezelések egyike, amelyet orvosa javaslatára és a gerinc fizikoterapeuta vezetésével kell kipróbálnia. Ugyanaz a gyakorlatsor nem működik mindenkinél, így a szakember a gyakorlatokat az Ön egyedi tüneteihez és állapotához igazítja. Fokozza a hatékonyságát az is, ha otthon is rendszeresen elvégzi a gyakorlatsort.

Mindfulness és meditáció

A krónikus hátfájás fizikailag és érzelmileg is megterhelő. A frusztráció, az ingerlékenység, a depresszió kezelése érdekében rehabilitációs pszichológushoz fordulhat. Ez a szakember meditációt, jógát, tai chi-t és más kognitív és relaxációs stratégiákat javasolhat, hogy ne mindig a fájdalomra koncentráljon.

krónikus hátfájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Diéta

Egyes feldolgozott élelmiszerek gyulladást válthatnak ki a szervezetben, különösen azok, amelyek transzzsírokban és finomított cukrokban gazdagok. Az egészséges testsúly fenntartása segíthet csökkenteni a hátfájást is, csökkentve a gerincre nehezedő nyomást. Konzultáljon dietetikussal, hogy az étrendje hozzájárulhat-e a krónikus hátfájáshoz, és ha igen, hogyan változtathat rajta.

Életmódbeli változtatások

Ha krónikus fájdalmai vannak, fontos elfogadni korlátait és alkalmazkodni azokhoz. Vegye figyelembe azokat a tevékenységeket, amelyek súlyosbítják fájdalmát, és ha lehetséges, kerülje el azokat. Ez nemcsak segíthet a hátfájdalom csökkentésében, hanem megakadályozhatja annak súlyosbodását is. Egy másik fontos életmódváltás a dohányzásról való leszokás. Tudományosan bizonyított tény, hogy a nikotin fokozza a fájdalmat és késlelteti a gyógyulást.

Injekciós kezelések

Ezeket akkor használják, ha a fájdalom forrása ismert, és a fenti kezelési módszerek nem működnek. Az injekciók egy bizonyos ideig csökkenthetik a fájdalmat, de nem jelentenek hosszú távú megoldást.

Alternatív kezelések

Bizonyos alternatív kezelések (például akupunktúra, masszázs, elektromos idegstimuláció) szintén hozzájárulhatnak a krónikus hátfájáshoz. Érdemes a kezelőorvosával beszélnie az alternatív kezelésekről, mert lehetnek olyanok, amelyek előnyösek az Ön számára.

Gyógyszeres kezelések

Fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, izomlazítók és más gyógyszerek alkalmazhatók a krónikus hátfájás kezelésére. A legtöbb azonban nemkívánatos mellékhatásokkal (például függőség kiváltása) jár, így a hosszú távú használatuk nem javasolt.

Mikor van szükség a sebészeti beavatkozásra?

Az alábbiak a gerincműtét indikátorai lehetnek, ha kiderül, hogy összefüggnek a hátfájdalommal:

  • újonnan kialakuló vagy súlyosbodó bél- és hólyagproblémák
  • gyengeség a végtagokban
  • járási és egyensúlyi problémák
  • fokozott reflexek.

A sebészeti beavatkozás a krónikus hátfájás esetében is opció lehet, ha ismert oka van.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.