A legújabb kutatása eredmények szerint annak a mutatója, hogy az ízületi gyulladásban szenvedő beteg állapota javul-e, részben a belekben rejlik.

A reumás ízületi gyulladás olyan krónikus betegség, amelyet az ízületek gyulladása és fájdalma jellemez, amely végül csont- és porcerózióhoz, ízületi deformációhoz és mobilitásvesztéshez vezethet.

A nemrégiben közzétett tanulmány megállapította, hogy az ízületi gyulladásban szenvedő betegek jövőbeni prognózisának előrejelzése lehetséges lehet azáltal, hogy „nullára” állítják a bélrendszerben élő baktériumok, vírusok és gombák billióit, az úgynevezett bél mikrobiomot.

Ez az eddigi első tanulmány, amely a bél mikrobiomájának adatait használja fel az ízületi gyulladás aktivitásának, klinikai javulásának előrejelzésére, függetlenül az állapot kezdeti mérésétől vagy az előzetes kezeléstől.

mikrobiom ízületi gyulladás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A vizsgálat során a kutatók a bél mikrobiomjának számos olyan tulajdonságát találták meg, amelyek a jövőbeli prognózishoz kapcsolódnak. A betegek kiindulási bél mikrobiomprofiljait vizsgálva jelentősen eltérő mikrobiom tulajdonságokat figyeltek meg azoknál a betegeknél, akik végül javulást mutattak, és azok között, akik nem. Ezt követően a mesterséges intelligencia (AI) segítségével a kutatók megvizsgálták, meg tudják-e jósolni, hogy a betegnél bekövetkezik-e a klinikai javulás. Összességében a 90 százalékos pontosság bizonyította azt a koncepciót, hogy a bél mikrobiomja és az AI technológia integrációja az ízületi gyulladás lefolyásának előrejelzésére szolgálhat.

A további fejlődés során az ilyen prognosztikai biomarkerek azonosíthatják azokat a betegeket, akik korai klinikai javulást érnek el egy adott terápiával, ezáltal megkímélve őket más olyan terápiák költségeitől és kockázatától, amelyek kevésbé eredményesek.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy minden ember mikrobiomja egyedi, genetikai, étrendi és környezeti hatások összetett keverékéből áll. Ezek a különbségek rávilágítanak arra, hogy a tünetek miért különböznek jelentősen, ami viszont megnehezíti a klinikai kimenetel kezelését és előrejelzését.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.