A COVID-19 járvány következtében sok ember átállt az otthoni munkavégzésre, ezért a cipő nélküli járás időtartama megnövekedett. Ez a változás számos egészségi probléma kialakulásához vezethet.

Bár a cipő nélkül járkálás rövid távon kényelmesebb, az ív és a láb támogatásának hiánya növelheti a különböző gyulladások kialakulásának kockázatát.

A talpi bőnye gyulladása

A talpi bőnye összeköti a sarokcsontot a lábujjakkal. Ennek gyulladása a sarokfájdalom egyik leggyakoribb oka. Jellemző tünete a szúró fájdalom, amely általában reggelente, az első lépésekkor jelentkezik.

Metatarsalgia

Metatarsalgia akkor fordul elő, amikor a lábujjgömb begyullad. A tünetek közé tartozik a lábfejben jelentkező éles, sajgó vagy égő fájdalom, valamint az állkor, járáskor, lábhajlításkor és futáskor súlyosbodó fájdalom.

koronavírus és mozgásszervi betegségek
Forrás: pixabay.com

Achilles-íngyulladás

Az Achilles-ín összeköti az alsó lábszár hátulján lévő vádli izmait a sarokcsonttal. Gyulladása esetén futás vagy egyéb sporttevékenység után általában enyhe fájdalom jelentkezik a láb hátsó részében vagy a sarok felett.

Íngyulladás

A tendinitis oka lehet a túlkompenzálás, melynek jellemző tünete az enyhe duzzanattal járó tompa fájdalom.

Hogyan előzhetjük meg ezek kialakulását?

A megelőzés legjobb módja az, ha az otthoni munkavégzés és edzések időtartama alatt cipőt viselünk. A cipők nemcsak az ívet és a lábat támogatják, hanem a sérülésektől (például egy éles tárgyra lépés) is védenek.

Forrás: https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/2-17-feet-and-the-covid-19-pandemic/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.