Gyakori, hogy bizonyos kóros egészségi állapotok hátfájdalom „formájában” jelentkeznek. Ezt sokan tévesen „csak” gerincproblémának tekintik.

A gerincszűkület a gerincfájdalom egyik leggyakoribb oka. A gerincvelő körüli tér szűkülése nyomást gyakorol az idegekre. Ha a következő tünetek jelentkeznek, a hátfájdalom miatt a gerincszűkület lehet a felelős:

  • fájdalom a hát alsó részén
  • görcsök a lábakban
  • nehéz érzés a lábakban, ami járási nehézségekhez vezethet
  • fokozott fájdalom felülről lefelé haladva
  • aktivitással súlyosbodó tünetek.

Egyéb problémák is kiválthatják, beleértve a perifériás artériás betegséget, a cukorbetegség okozta idegkárosodást vagy a lábak idegproblémáját.

krónikus hátfájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mi a különbség a hátfájdalom és a komolyabb egészségi probléma között?

Az a fájdalom, amely felfelé haladva fokozódik, gyakrabban fordul elő perifériás artériás megbetegedések esetén. Ha a tünetei rosszabbak éjszaka, de javulnak mozgás közben, akkor az idegkárosodás lehet a felelős. Fiatalabbaknál a 30 percnél tovább tartó reggeli merevség és a mozdulatlanság hatására rosszabbodó fájdalom ízületi gyulladás jele lehet. Más megmagyarázhatatlan tünetek, mint például a fogyás és a fáradtság, rosszindulatú daganatos megbetegedés jelei lehetnek. Ez ugyan nagyon ritka, de mindenképpen érdemes megvizsgálni. Súlyos problémák (például hasi aorta aneurizma) ritkán jelentkeznek gerinctünetekkel.

Hogyan lehet kezelni a hátfájdalmat?

Többféle kezelés létezik, beleértve az alábbiakat:

  • Fizikoterápia. A nyújtás és az erősítés segíthet megtámasztani a hátat, javítani az egyensúlyt és enyhíteni az idegekre nehezedő nyomást.
  • Gyógyszerek. A nem szteroid gyulladáscsökkentők és izomlazítók segíthetnek.
  • Szteroid injekciók. A kortikoszteroidok csökkenthetik a tüneteket okozó gyulladást és irritációt. Általában nem az első megoldás, mert idővel gyengíthetik a csontokat és a szöveteket.
  • Műtét. Ha a konzervatívabb kezelések nem működnek, bizonyos sebészi eljárások csökkenthetik a tüneteket.

Fontos, hogy megvizsgálják az összes tünetet és anamnézist végezzenek, hiszen csak így tehető különbség a hátproblémák és a komolyabb egészségi állapotok között.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?