Hanghullámokkal is tehetünk az egészségünkért.

Újabban nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett lökéshullám-terápia. A kezelés során hanghullámokat vezetnek célzottan a páciens különböző testrészeibe, ahol ennek hatására a szövetek károsodása nélkül indul be a gyógyulási folyamat. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a beérkező akusztikus energia következtében vérbőség alakul ki, fokozódik a szövetek vérellátottsága és javul a helyi anyagcsere, miközben az izmok ellazulnak. Ez non-invazív beavatkozás, azaz érzéstelenítés, altatás vagy fájdalomcsillapítás nélkül történik.

Közel ötven éve alkalmazzák

Habár a közelmúltban vált igazán népszerűvé, maga az eljárás egyáltalán nem számít újdonságnak. 1975 óta kezelnek lökéshullám-terápiával elsősorban ortopédiai betegségeket a krónikus hátfájdalomtól a teniszkönyökig.

A sérülés, betegség típusától függően különböző kezelésmódok alkazmazhatók. A két leggyakoribb eljárásmód:

  • a radiális nyomáshullám, ami gömb alakban terjed, és jellemzően az izomfelszínhez közeli sérülésekre alkalmas
  • ennél gyorsabb és hatékonyabb eredményt lehet elérni a fókuszált vagy célzott nyomáshullámokkal, melyek mélysége tetszőlegesen változtatható. Teniszkönyök vagy talpcsont fájdalom esetén az orvosok ezt az eljárást szokták javasolni. 
lokeshullam_terapia
Forrás: unsplash.com

A merevedési zavarokon is segíthet

A lökéshullám-terápia másik alkalmazási területe az urológia, ahol ezzel a módszerrel gyorsan és megbízhatóan kezelnek fizikai eredetű medencei fájdalmat, illetve merevedési zavarokat.  A hatásmechanizmus ugyanaz: az akusztikus energia hatására vérbőség jön létre és új erek alakulnak ki. 

A merevedési zavarok kezelésére az elmúlt húsz évben alkalmazzák. Ebben az esetben jóval alacsonyabb intenzitású hullámokat alkalmaznak, a kezelés hatásfoka azonban ugyanolyan megbízható és biztonságos. 

Hazánkban a legtöbb magánklinikán, ortopédiai és urológiai szakrendelésen elérhető ez a fajta kezelés, illetve otthoni használatra alkalmas készülékek is beszerezhetők.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.