A térdfájás hátterében számos ok állhat, így a kezelés megkezdése előtt a kiváltó okot kell megtalálni.

Futás közben jelentkező fájdalom

A legtöbb esetben ezt a rossz futótechnika vagy a nem megfelelő cipőviselet okozza. A futás közbeni folyamatos becsapódás károsítja a térdízületet, ún. futótérd alakul ki. Erre azért érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert akár maradandó kopást is előidézhet, így lényeges a helyes technika megtanulása és a térd tehermentesítése.

Belső oldali fájdalom

Ennek oka az oldalsó keresztszalag meghúzódásában, rosszabb esetben szakadásában keresendő. Akkor is figyeljünk oda, ha ez a fájdalom elviselhető, nem túl erős, mert annak a jele lehet, hogy sérülékeny a térdünk. Érdemes gyógytornász szakember segítségét kérni a térd megerősítésére.

Porcleválás miatti fájdalom

A combcsont és a sípcsont között a térdízületben porcok találhatóak (meniszkusz), melyekre mindig nagy erő hat futás, ugrás, gyaloglás közben, hiszen felelősek a rázkódás csökkentéséért és védik a csontokat. Fiatalabb korunkban külső hatás, idősebb korban pedig a természetes kopás okozhat meniszkuszszakadást, de mindkét esetben lényeges a porcok helyreállítása, nehogy komolyabb ízületi problémát idézzen elő a nem megfelelő gyógyulás. Leggyakrabban MRI-vizsgálattal, reumatológus diagnosztizálja a betegséget.

sport
Forrás: pexels.com

Hoffa-szindróma

Ez a betegség a térdkalácsunk alatti zsírpárnát érinti, mely térdsérülés, porckopás, vágás vagy egyéb okok miatt megsérülve fájdalmat okozhat. További tünet lehet még, hogy kellemetlen a lábunk kinyújtása és a guggolás, de duzzanat is kialakulhat.

Ficam

Ha a térdkalács valamilyen külső hatás következtében részlegesen vagy teljesen elmozdul a normális helyzetéből, azt ficamnak hívjuk. Ekkor az izmok és szalagok megnyúlnak, akár el is szakadhatnak.

Ízületi gyulladás

Ugrótérdnek nevezzük, amikor ízületi gyulladás áll a fájdalom hátterében. Oka a térdben található ínhüvely túlterhelése, mely közvetlenül a térdkalácsunk alatt helyezkedik el. Ebben a betegségben azok szenvednek leggyakrabban, akik aktív sportot folytatnak, például táncosok, síelők, futók, kosarasok.

Izomhúzódás

Ha nem melegítünk be rendesen vagy a térdizmokat hirtelen túlnyújtjuk, azok meghúzódhatnak, begyulladhatnak, rosszabb esetben el is szakadhatnak. Ekkor pihentetni kell az izmokat, jegelni, felpolcolni, súlyosabb esetben pedig forduljunk gyógymasszőrhöz.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.