Valóban befolyásolhatja a hőmérséklet, a légnyomás és a páratartalom az ízületi fájdalmat? Lehet, hogy a nagymamának mégis igaza volt?

Az időjárási változások valóban hatással lehetnek a krónikus fájdalomra – különösen az ízületi fájdalmakra. A tudósok nem értenek egyet abban, hogy ez pontosan hogyan fordulhat elő, de az anekdotikus bizonyítékok jelentősek ahhoz, hogy azt gondoljuk, az ízületi fájdalmak és az esős napok összefüggenek.

Hogyan okoz fájdalmat a változó időjárás?

Sokan úgy gondolják, hogy ez a magasabb páratartalomnak köszönhető, amelyet csökkenő légnyomás kísér – a bolygónkat és minket nyomó levegő súlya. A csökkenő nyomás (ami rossz időben beköszönt) azt jelenti, hogy a levegő kevésbé nyomja a testünket. Ez a szövetek enyhe duzzanatát okozza, és lehetséges, hogy a szövetek ebből eredő megnagyobbodása irritálja az ízületeket.

A hidegebb hőmérséklet nem segít. A hideg az izmokat, szalagokat és ízületeket merevebbé és fájdalmasabbá teheti. Amikor a légköri nyomás és a hőmérséklet csökken, a páratartalom pedig emelkedik, a betegek több fájdalomra panaszkodnak. Úgy tűnik, hogy a nyirkos hideg fokozza a fájdalmat. De inkább a légnyomás, a hőmérséklet és a páratartalom változása válthat ki panaszokat.

ízületi fájdalom időjárás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Azoknak, akiknek ízületi gyulladása, nyaki fájdalma vagy egyéb mozgásszervi problémái vannak, gyakrabban panaszkodnak időjárási eredetű fájdalomról.

Számít a lakóhely?

Ha a nyirkos, hideg időjárás fokozza a fájdalmat, felmerülhet a kérdés – miért ne költözhetne oda, ahol enyhébb, melegebb vagy szárazabb az idő? Bár egyes kutatók szerint az éghajlat nem számít, a páratartalom és a légköri nyomás általában mindenhol változik.

Mi a teendő, ha az esős időjárás fájdalmat okoz?

Bár nem kerülhető el a változó időjárás, lépések tehetők az időjárás okozta ízületi fájdalmak megelőzésére vagy enyhítésére. A szakértők a következőket ajánlják:

Feszes izomzat – A rendszeres nyújtás és a jóga nagyszerű módja a rugalmasság növelésének és az ízületek egészségének megőrzésének. Az izomépítés is segíthet. Minél több izmot használ a fizikai aktivitás során, ezek az izmok annál jobban tudják támogatni az ízületeket.

Víz alatti torna – A meleg medencében végzett edzés különösen jó a merev izmok lazítására, az ízületek erősítésére, az izomerő növelésére és a kellemetlen érzések enyhítésére.

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek – Az egyetlen ízületben fájdalmat tapasztaló betegeknél (például egy korábbi térdsérülés helyén) helyileg szteroid injekciót alkalmazható.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.