A szervezetnek szüksége van omega-3 zsírsavakra az egészség megőrzéséhez, mert ezek segíthetnek csökkenteni a gyulladást.

A szervezetnek zsírra van szüksége a jó egészségi állapot fenntartásához, de itt a zsír típusa az, ami igazán számít. Az étkezések során általában a többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírok fogyasztására kell törekedni, amelyek szobahőmérsékleten folyékonyak és többnyire növényi eredetűek, nem pedig szilárd telített zsírok, mint például a vaj.

A többszörösen telítetlen zsírok közé tartoznak az egyedülálló és legfontosabb omega-3 zsírsavak. Ezek nélkülözhetetlenek az egészséghez, de a szervezet nem tudja előállítani őket, ezért az étrend részét kell képezniük.

Miért jók az omega-3 zsírsavak?

Kétféle többszörösen telítetlen zsírsav létezik – az omega-3 és az omega-6. Az omega-3 zsírsavak fontosak a magzatok és a csecsemők agyfejlődése szempontjából. Emellett pedig általában gyulladáscsökkentő hatásúak.

omega-3 zsírsavak ízületi gyulladás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan segítenek az omega-3 zsírsavak az ízületi gyulladásban?

Mivel az omega-3 zsírsavak a gyulladás ellen küzdenek, az ízületi gyulladás kezelésében betöltött szerepüket alaposan tanulmányozták. A halolajat tartalmazó étrend-kiegészítőket szedő vagy több zsíros halat fogyasztó emberekkel végzett tanulmányok kimutatták, hogy kevésbé tapasztalnak reggelente ízületi merevséget és fájdalmat, valamint kevésbé van szükségük gyógyszeres kezelésre.

A közelmúltban végzett kutatások során azt találták, hogy az omega-6-ban gazdag étrend kockázati tényező volt a gyulladásos (például ízületi gyulladásból származó) és a neuropátiás fájdalmak (például a cukorbetegség miatti betegségek) kialakulásában. Tehát az omega-6-szint csökkentése és az omega-3-szint növelése mindkét típusú fájdalmat csökkentheti.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.