Átlagosan több mint 10 órát töltünk a naponta a képernyők előtt ülve. Nem csoda, hogy a derék- és nyakfájdalom a gyakori egészségi problémák közé tartozik.

Míg egyesek nyaki fájdalmat vagy merevséget tapasztalnak sérülés vagy valamilyen betegség következtében, a legtöbb ember számára ez valójában ez a mindennapi életvitel eredménye. Ha egész nap lefelé néz, a nyaki ízületek körüli izmok elfáradhatnak és túlfeszülhetnek. Amint a nyak területe irritálódik, az izmok védekezni kezdenek, és nyomást gyakorolhatnak az idegekre, amelyek lesugározhatnak a lapockába, a karba, a kézbe, sőt akár a fejbe is, és fejfájást okozhatnak.

Ennek legegyszerűbb megelőzési módszere, ha csökkenti a gerincére nehezedő terhelést, és rugalmasan tartja a nyakát. Használja testtartási izmait – okkal vannak ott. Mindennapi tevékenysége során meg kell őriznie a jó testtartást, még akkor is, ha ez nagyobb izom- és szellemi erőfeszítést igényel.

Egész nap az íróasztalnál ülve

A székben görnyedve a gerinc szerkezete nagyobb kopást és szakadást eredményez. A számítógép képernyőjét szemmagasságban, a billentyűzetet pedig könyökmagasságban kell elhelyezni úgy, hogy a karjai két 90 fokos szöget zárjanak be. Körülbelül óránként tartson szünetet, hogy pihentesse a nyakát.

nyakmerevség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Telefonra bámulva vagy könyvet olvasva

Ha hosszú ideig folyamatosan lefelé néz anélkül, hogy szünetet tartana, az előrehúzza a fejét, és nagyobb súlyt okoz a gerincnek. Ha valami hosszabbat fog nézni a telefonon, vagy könyvet olvas, tartsa vagy támassza meg szemmagasságban. Körülbelül 20 percenként változtassa meg fizikai pozícióját, és nyújtson az ellenkező irányba.

Vezetés közben

Ha túlságosan hátratolt alacsony ülésen ül, akkor előrefelé és feltartott állal vezethet. Helyezze az ülést magasabbra és vízszintbe, és használjon deréktáji görgőt, hogy egyenesen ülhessen – nem előre lekerekített háttal – úgy, hogy a fej kényelmesen a fejtámlához támaszkodik. Állítsa be úgy a kormánykereket, hogy kényelmesen elérje, miközben a vállát hátra tartja. Enyhén döntse a visszapillantó tükröt a tető felé, mert a tükörben lévő látómező fenntartásához egyenes testtartás szükséges.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.