Nem mindig sérülés áll a kényelmetlenség mögött. Valójában az ízületi gyulladás tünetei több mint 100 más okból is jelentkezhetnek. Tudd meg, hogyan segíthetsz orvosodnak azonosítani az ízületi fájdalom forrását.

Vetélés

A meddőség szívszorító, különösen akkor, ha teherbe esel - de nem tudsz az maradni. Sajnos a vetélések gyakoribbak, mint gondolnád, bár nem a hallott okok miatt. A gyakori vetélések a nem észlelt lupus jelei lehetnek - mondja Dr. Smith. A lupus egy autoimmun állapot, amely hatással lehet a vesére, az agyra és az erekre. A betegek több mint 90 százaléka ízületi vagy izomfájdalmat tapasztal. Az antifoszfolipid antitestek felelősek lehetnek a vetélésért. Ezenkívül azok, akiknek lupusuk van, nagyobb valószínűséggel szenvednek preeclampsia-ban is, amely magas vérnyomás jellemzi az állapotot, amely veszélyes komplikációkhoz vezethet anya és baba számára.

Bőrbetegség

"Miért gondolná, hogy a bőrkiütés összefügg az ízületi fájdalommal?" mondja Dr. Smith. A legtöbb ember nem, de reumatológusként mindig a bőrtüneteket keresi a pszoriázisos ízületi gyulladásnak nevezett állapot miatt, amely a pikkelysömörben szenvedők legfeljebb 30 százalékát érinti. Ez egy gyulladásos betegség, amelyet a bőrön megemelkedett, vörös, pikkelyes foltok jeleznek. Az állapot az ízületeket is megtámadja, és kezeletlen maradandó károsodást okozhat. A PCP fizikai vizsgálattal, vérvizsgálattal vagy MRI-vel diagnosztizálható.

Lyme-kór

A Borrelia burgdorferi baktériumokkal fertőzött kullancs harapásán keresztül terjedő Lyme-fertőzések nagyon problémásak lehetnek. Gyakran az emberek nem is sejtik, hogy megharapták őket - és ez az árulkodó bika-szem kiütés vagy nem fordul elő, vagy a fertőzött emberek legfeljebb egynegyedénél nem veszik észre. Kezelés nélkül a Lyme ízületi gyulladássá alakulhat - különösen fájdalom vagy duzzanat a térdben. A vérvizsgálatokkal szűrhető a betegség. Ha csatolt kullancsot találsz a bőrödön, beszélj kezelőorvosoddal, és figyeld a Lyme-kór jeleit.

A pajzsmirigyed

Gyakran a pajzsmirigy-probléma tünetei sok más problémát is elfedhetnek, beleértve a stresszt és a rossz alvást. Mivel a pajzsmirigy (a pillangó alakú mirigy a nyak tövében) annyi testfunkcióért felel, az alulműködő mirigy (ún. hipotireózis) lassítja az anyagcserét, ami súlygyarapodáshoz, székrekedéshez, fáradtsághoz, hidegérzékenységhez vezet, és igen, ízületi fájdalomhoz is. Beszélj orvosoddal, ha ilyen megmagyarázhatatlan tüneteid vannak. Egy egyszerű vérvizsgálattal diagnosztizálható.

Nagyon ritkán csontrák

A csontrák csak az összes rák egy százalékát teszi ki, az Egyesült Államokban évente 2300 új diagnózist állítanak fel. Ez azt jelenti, hogy biztosan nem ez lesz az ízületi fájdalom első gyanúsítottja. Ez azonban a kellemetlen érzés forrása lehet (amely tartós lehet, vagy jön és megy), valamint az érintett csont körüli duzzanat. Orvosod képalkotó vizsgálatokat rendelhet el a további vizsgálat érdekében.

Mikor kell orvoshoz menni?

Ha az ízületi fájdalom zavar vagy megzavarja az életminőséged, Dr. Smith azt javasolja, hogy keresd fel orvosod, aki megvizsgál téged és felhív, ha úgy gondolja, hogy ízületi fájdalmad az ízületre korlátozódik vagy más szisztémás betegség jele. Ekkor egy reumatológushoz utalhatnak, aki további vizsgálatokat végezhet a forrás azonosítására. "Több mint 100 különböző típusú ízületi gyulladás létezik, és ez testüknek minden szervét érintheti" - mondja.

Képek forrása: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.