A fiatalkori ízületi gyulladás meglepően gyakori krónikus betegség, de a szomorú tény az, hogy mégsem kap sok figyelmet.

Az ízületi gyulladást általában az idősek betegségének tekintik. Kevesen tudják, hogy a gyermekek is szenvedhetnek hasonló típusú gyulladásban. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fiatalkori ízületi gyulladás nem teljesen azonos a felnőtteket érintő ízületi gyulladásokkal.

A fiatalkori ízületi gyulladás egy autoimmun betegség. Utóbbiról akkor beszélünk, amikor a szervezet megtámadja saját egészséges és regenerálódó sejtjeit. A fiatalkori ízületi gyulladás esetén a szervezet megtámadja azokat a sejteket, amelyek védik az ízületeket a gyulladásoktól és a hosszú távú károsodásoktól. A betegség során először begyullad az ízület, majd megmerevednek és valamilyen ízületi károsodás következik be. Végül az ízület növekedése is kórosan megváltozik.

fiatalkori ízületi gyulladás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mi okozza a fiatalkori ízületi gyulladást?

Napjainkig még nem sikerült pontosan meghatározni a betegség kiváltó okát. Úgy tűnik azonban, hogy vannak gyakoribb kockázati tényezők, beleértve a vírusoknak való kitettséget, a környezeti tényezőket és a genetikát.

Milyen tünetei vannak a fiatalkori ízületi gyulladásnak?

A fiatalkori ízületi gyulladásnak számos különböző tünete van. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az ízületek duzzanata és merevsége, a magas láz és az egy vagy több érintett ízület fájdalma.

A fiatalkori ízületi gyulladás kezelésének típusai

Szerencsére többféle kezelési eljárás is létezik, beleértve az alábbiakat:

Fájdalomcsillapítás – A meleg fürdőket és az elektromos takarót gyakran használják a fiatalkori ízületi gyulladás kezelésében a fájdalom kezelésére.

Gyógyszeres kezelés – Bizonyos esetekben gyógyszereket lehet használni a fiatalkori ízületi gyulladás kezelésére, például a gyulladáscsökkentő szereket.

Fizikoterápia – A fizikoterápia elengedhetetlen része a fiatalkori ízületi gyulladás kezelésének, mivel segít megőrizni az izomtömeget az ízületek körül.

Sebészeti beavatkozás – Bár ritka, néha műtétre van szükség fiatalkori ízületi gyulladás kezeléseként, ha súlyos ízületi deformáció lép fel.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.