Leggyakrabban a kézháti oldalon jelenik meg, de testünk más pontjain, például a térd- vagy bokaízület környékén is kialakulhat ez a folyadékkal telt duzzanat, a ganglion.

Mérete a borsónyitól egészen a diónagyságúig terjedhet. Sokszor jár fájdalommal, különösen akkor, ha artéria vagy véna mellett alakul ki, de vannak olyan esetek is, amikor észre sem vehető. A nőknél, illetve a fiatal felnőtteknél gyakoribb a megjelenés esélye.

Kialakulása lehet spontán is, de sokszor az ízületi tok sérülésétől függ. Akár a tok sérvének is nevezhetjük, legtöbbször megerőltetés, hirtelen mozdulat, sport vagy ínhüvelygyulladás áll a háttérben. Ekkor az ízületi tok kitüremkedik és megjelenik a sérülés helyén ez a dudor, melyben az ízületi folyadék összegyűlik, besűrűsödik és nem tud onnan távozni. A ciszta később elválik az ízületi toktól, és önálló duzzanatként marad meg, legtöbbször a csuklónál.

Az esztétikai problémán kívül a bizonyos mozdulatoknál érzett fájdalom, esetleg az ékszer vagy cipő viselésének kellemetlensége léphet fel, de a ganglion nem rosszindulatú elváltozás.

kéz
Forrás: unsplash.com

Diagnózis és kezelés

A kezelőorvos már tapintás által meg tudja állapítani, ha ganglionról van szó, de az ultrahangos vizsgálat segítségével kizárhatók más, hasonló betegségek.

A ganglionok több, mint fele kezelés nélkül, magától felszívódik. Ha nem, akkor műtéti eljárás vehető igénybe, mely során az orvos vagy eltávolítja egy fecskendő segítségével a duzzanatban található folyadékot vagy pedig - ha ez nem vezetett megoldásra - kivágja az egész cisztát. Ha az utóbbi beavatkozást végzi el az orvos, akkor fontos, hogy a műtét után egy-két hétig pihentetve legyen az érintett testrész, különben az ízületi tokból újra folyadék kerülne a hegekbe, ami letapadást eredményezne. A gyógyulás után gyógytorna is ajánlott, hogy a kezünket teljes értékűen tudjuk használni.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.