Bokáink megtámasztják a testünket, egyensúlyt biztosítanak és szabályozzák a lábfej fel-le mozgását. Emberek milliói élnek azonban fájdalmas bokaízületi gyulladással.

Az idősödéssel növekszik az ízületi gyulladás esélye. A duzzanattal és fájdalommal járó ízületi gyulladásnak több mint 100 formáját azonosították eddig. Számos tényező okozhat ízületi gyulladást, beleértve például az elhízást, az ízületi degenerációt, a családi halmozódást, az autoimmun betegségeket. Az ízületi gyulladás a test bármely ízületét érintheti. Mivel az ízületi gyulladás gyógymódja nem áll rendelkezésre, gyakorlatilag az egészséges életmód (fogyás, egészséges táplálkozás, fizikai aktivitás) az egyetlen, ami biztosíthatja a fájdalommentességet.

Mi az a bokaízületi gyulladás?

A boka ízületi gyulladásában érintett csontok a sípcsont, a fibula és a talus. Mindhárom csont vagy ezek bármelyike ​​érintett lehet a boka ízületi gyulladásában. A boka ízületi gyulladása krónikus betegség. Különböző típusú ízületi gyulladások léteznek, a boka ízületi gyulladását pedig köszvény, reumás ízületi gyulladás, csontsarkantyúk és poszttraumás ízületi gyulladás okozhatja.

bokaízületi gyulladás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A bokaízületi gyulladás klasszikus jelei és tünetei

A reggel intenzívebb bokafájdalom az egyik leggyakoribb tünet, mely az alsó sípcsontban és a láb közepén érezhető. A lábfej és a boka mozgatása közben „csikorgó” hangot hallhat. Az ízületek duzzadttá, merevvé és érzékennyé válnak. Károsítja a bokaporcot is.

A boka ízületi gyulladásának kezelési lehetőségei

Az ízületi gyulladás teljes gyógymódja nem áll rendelkezésre. Súlyosságától függően kezelhetők a tünetek a fájdalom enyhítésére. A nem műtéti kezelések közé tartozik az életmód megváltoztatása (egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás), a fogyás (ez megszünteti a bokaízületre nehezedő nyomást és terhelést), a megfelelő cipő (vagy cipőbetétek) viselése és a melegterápia (lazítja a fájó, feszes izmokat, javítja a véráramlást a területen). A fájdalom enyhítésére gyakran kortizon injekciókat és gyulladáscsökkentő gyógyszereket írnak fel. Ha a nem műtéti megoldások nem nyújtanak enyhülést, és a tünetek súlyosbodnak, a sebészeti kezelés (bokaprotézis, stb.) lehet a megoldás.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.