Az idősebb korosztálytól megkérdezve hogylétüket, kaphatjuk azt a választ, hogy itt fáj, ott fáj, ugyanakkor hasonlókra a sokkal fiatalabb korosztály tagjai is panaszkodhatnak.

A végtagok, a derék, nyak, vállak fájdalma nemcsak az idősebb korosztályban jelennek meg, az ízületi fájdalmat a fiatalabbak is megélhetik. Az izmok, ízületek problémája Magyarország lakosságának majdcsak 20%-ra igaz. A kellemetlen és/vagy fájó tünetek megjelenhetnek megerőltetés eredményeként, de az ülő munka, a stressz, a nem megfelelő táplálkozás és a kevés vagy túlságosan megterhelő mozgás, a mozgásból származó sérülés is okozhatja.

Hatékony védelem

Az első és legfontosabb feladatunk a megelőzés lenne, amelyet az egészséges életmóddal — beleértve a tudatos táplálkozást és a rendszeres mozgást — lehet megteremteni. Csakhogy sokakat a munkájuk tartós ülésre vagy épp állásra készteti, amely megterheli a szervezetet. Még nagyobb figyelmet kellene magunkra szentelni télvíz idején. Nemcsak az öltözködéssel, hanem vitaminokkal is. Télen fokozott terhelésben van részük mozgásszerveinknek. Több idő szükséges ahhoz, hogy felmelegedjenek izmain. A hidegben az ízületek kihűlhetnek, ezért a sérülések veszélye nagyobb lehet. A réteges öltözködés ajánlott, védeni kell magunkat a széltől, a csapadéktól. A hidegben nehezünkre eshet a mozgás, amely során gyulladás, reuma, merevség léphet fel és akár ízületi deformáció is kialakulhat. A tünetek tapasztalásakor melegre vágyunk és ez nem véletlen. A melegítő krém vagy a borogatás jó hatással lehet az ízületekre, izmokra, ellazít, csökkenti a gyulladást és a fájdalmat is. A gyógynövényből készült fürdő is kiváló természetes gyógymód lehet a panaszok csökkentésére.

A tartósan ülő munkából érdemes óránként felállni és tornát végezni, odahaza pedig át lehet masszírozni a zsibbadó, fájó végtagokat.

A táplálkozás fontossága minden évszakra érvényes, télen azonban extra vitamintartalommal kell a szervezetünket segíteni. A hideg elleni védelemhez, a sérülések és fájdalom elkerülése érdekében a vitaminkészítmények fogyasztása hozzájárul.

Az ízületi fájdalom nem korhoz kötötten jelenik meg. A fiatalabbakat éppúgy érintheti, azonban azt is tudni kell, hogy eredményesen kezelhető, megszüntethető a panasz, ha odafigyelünk arra.

Kép forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.