Az éjszakai térdfájdalom hihetetlenül kellemetlen lehet, különösen azért, mert valószínűleg nem vett észre semmiféle problémát napközben, csak miután lefeküdt aludni.

Mi okozza a térdfájdalmat?

A térdfájdalmat számos probléma okozhatja, a sérüléstől az íngyulladáson a bursitisig (a csontokat és ízületeket kipárnázó „zsákok” irritációja), de elsődleges oka általában az ízületi gyulladás.

Utóbbi mechanikus jellegű, amelyet az ízületek, valamint az ízületekhez kapcsolódó porcok és inak kopása okoz. Ez megkülönbözteti az állapotot a reumás ízületi gyulladástól, amelyet jellemzően az immunrendszer túlműködése okoz. Előbbi jellemzően idősebb betegeknél gyakoribb, de előfordulhat fiatalabb betegeknél is, különösen azoknál, akik hajlamosak bizonyos ízületek túlterhelésére vagy jelentős sérüléseket (például szalagszakadás) szenvedtek.

éjszakai térdfájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Miért gyakoribb a térdfájdalom az éjszakai órákban?

Az éjszaka tapasztalható oka, hogy nem vonja el annyira a figyelmét minden más. Nincs más zavaró tényező a környezetében, csend van, nyugodtan fekszik, így kezdi észrevenni a kellemetlenséget.

Hogyan kezelhető a térdfájdalom?

Az ízületek terhelésének csökkentése érdekében a fogyás hasznos kezdeti lépés. Amellett, hogy az általános jó egészség záloga, a felesleges kilók leadása csökkenti a térdízületek és szalagok mindennapos igénybevételét. De sok más mód is létezik, beleértve a rendszeres, a térdízületeket nem terhelő testmozgást (úszás, kerékpározás, ellipszistréner), a térdrögzítőt, a jeges borogatást, valamint a vény nélkül kapható helyileg alkalmazható géleket és fájdalomcsillapító tablettákat. Utóbbi esetén legyen óvatos – ha más gyógyszereket is szed, mindenképpen kérdezze meg a kezelőorvosát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.