Az éjszakai térdfájdalom hihetetlenül frusztráló lehet, különösen azért, mert valószínűleg nem vett észre semmiféle kellemetlenséget napközben.

Mi okozza az éjszakai térdfájdalmat?

A térdfájdalmat számos probléma okozhatja, a sérüléstől az íngyulladáson át a bursitisig (a csontokat és ízületeket kipárnázó bursa zsákok irritációja). De a térdfájdalom elsődleges oka általában az ízületi gyulladás (arthritis) egy formája. Az osteoarthritis mechanikus jellegű, amelyet az ízületek, valamint az ízületekhez kapcsolódó porcok és inak kopása okoz. Ez megkülönbözteti az állapotot a reumás arthritistől, amely az ízületek gyulladása, és jellemzően az immunrendszer túlműködése okozza. Míg az osteoarthritis tipikus idősebb betegeknél, fiatalabb korban is előfordulhat azoknál, akik hajlamosak bizonyos ízületek túlterhelésére, vagy jelentősebb sérülést szenvedtek, például szalagszakadást.

éjszakai térdfájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Miért éjszaka jelentkezik a fájdalom?

Ennek oka az, hogy nem vonja el annyira a figyelmét minden más. Nincs más zavaró tényező a környezetében. Csend van, nyugodtan fekszik, így kezdi észrevenni a kényelmetlenséget. A mozgás hiánya pedig tovább fokozza a fájdalmat.

Hogyan enyhíthető a fájdalom?

A térdfájdalom kezelésének fókuszában az ízületek terhelésének csökkentése áll. A fogyás hasznos kezdet. Amellett, hogy az általános jó egészség záloga, a felesleges kilók leadása csökkenti a térdízületek és szalagok mindennapos igénybevételét. De sok más módszer is létezik, beleértve az alábbiakat:

Megfelelő testmozgás - Az alacsony hatású gyakorlatok, mint például az úszás, a kerékpározás és az ellipszis jók, mert megmozgatják a térdízületeket, de nem terhelik meg azokat.

Gyógyszer – Bizonyos vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek segíthetnek a duzzanat enyhítésében.

Hideg vagy meleg borogatás - A hideg tompíthatja a fájdalmat, míg a meleg hatására a fájdalmas ízületek jobban érzik magukat. A kulcs azonban az, hogy mindkettőt használja - a kezdeti enyhüléshez meleget alkalmazzon, majd váltson hideg borogatásra.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.